MANASTIR U BOGOŠTICI KOD KRUPNjA - Zasijaće svetinja sa svih strana :: Semberija INFO ::

 

MANASTIR U BOGOŠTICI KOD KRUPNjA - Zasijaće svetinja sa svih strana


Za Semberija info: Mladen Vasilić

Manastir Bogoštica, zadužbina vladike Lavrentija, u njegovom rodom selu Bogoštici, posvećenu ikonu Svete Trojeručice, uskoro će da zasija sa svih strana, u brdima Rađevine, prema čuvenim svetinjama i predjelima od Rožnja do Sokola.

Tim povodom juče su, u svetinji, detaljno razgovarali Darko Krapandžić, direktor Elektrodistrubucije u Loznici, koja pokriva, pored ostalog, i Rađevinu i njegov saradnik Nenad Vasiljević, koji je, i kao predstavnik ED i jedno vreme čelnik opštine Krupanj, učestvovao u izgradnji bogomolje od utemeljenja lokacije i opremanja do izgradnje  hrama, konaka i pomoćnih zdanja.

U ovoj bogomolji je replika Negoševe kapele, tu je i česma posvećena Desanki Maksimović, po kojoj nosi ime Dom pjesništva, po želji episkopa Lavrentija, uz bogate duhovne sadržaje u gotovo netaknutoj prirodi Bogoštice, davno nazvane Božjim selom.

Domaćin svetinje, mladi arhimandrit Nifont, koji je godinama u njoj gdje vrijedno radi u svim njenim oblastima, od duhovnih do kulturnih i domaćinskih, pokazao je gostima šta je sve do sada urađeno i šta je velika potreba svetinje i sela.

Ocijenjeno je da je prioritet da se uradi rasvjeta kraj puta, koji je valjano, na molbu episkopa Lavrentija,  urađen na radost mještana tog i okolnih sela, bogomolje i njenih vjernika i hodočasnika koji stižu sa svih strana.

- Vladika je, kao rijetko ko iz našeg roda i kraja, osvijetlio duhovno i kulturno sve nas - kažu Karapandžić i Vasiljević. - Kao odgovorni ljudi, dužni smo da uradimo ono što je najvažnije za svetinju, pa ćemo, s tim u vezi, da učinimo sve što možemo, u saradnji sa lokalnom vlašću, da bogoštički hram zasija željenim sjajem, koji će biti od blagodeti svima.

Arhimandrit i gosti bili su oduševljeni kada su čuli za razgovor svetog vladike Nikolaja i slavnog našeg naučnika Nikole Tesle u Americi, Vladika je pitao Teslu, da li se vidi struja na što je genije iz Smiljana odgovorio;.Ne!

- Što, onda, neki, traže da vide Boga - rekao je lelićki svetac objašnjavajući tako da se ne vide ni Bog ni struja, Teslin izum, a služe, na najbolji način, čitavom svijetu.

-Struja je božanski plod, našeg pobožnog Tesle, sina pravoslavnog sveštenika, a vladika Nikolaj, čija je djela objelodanio vladika Lavrentije, bio je najveće čedo našeg roda, posle Svetoga Save, koji nas je prosvjetljivao svojim djelima i misijama -ističu Karapandžić i Vasiljević. Tako i mi djelamo našem rodu, Bogu i našoj Crkvi koja nas je sačuvala.