SAD pripremaju sankcije za izraelski vojni bataljon :: Semberija INFO ::

 

SAD pripremaju sankcije za izraelski vojni bataljon


Izvor: Tanjug / Glas Srpske

VAŠINGTON - Očekuje se da će SAD uvesti sankcije bataljonu Necah Jehuda u sastavu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) zbog kršenja ljudskih prava Palestinaca na Zapadnoj obali.

Ovaj izraelski bataljon je uglavnom sastavljen od ultraortodoksnih haredi Jevreja i pripadnika ekstremističke jevrejske omladine koji zastupaju krajnje desničarske stavove i nisu bili uključeni u druge borbene jedinice IDF-a, prenosi Džeruzalem post.

Tri neimenovana dobro upućena izvora potvrdila su jerusalimskom dnevniku da se očekuje da će američki državni sekretar Entoni Blinken u narednih nekoliko dana objaviti sankcije bataljonu Necah Jehudi.

Ovo će biti prvi put da je vlada SAD uvela sankcije nekoj izraelskoj vojnoj jedinici zbog njenih aktivnosti na Zapadnoj obali, navodi izraelski dnevnik i dodaje da neimenovani izvori tvrde da će u okviru američkih sankcija biti zabranjene isporuke američke vojne pomoći bataljonu Necah Jehuda.

Pored toga, navodi list, pripadnicima ove jedinice neće biti dozvoljeno da učestvuju u obuci sa pripadnicima američke vojske.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu osudio je bilo kakve sankcije protiv izraelske vojske (IDF), nazvavši takav potez vrhuncem apsurda i moralnim padom.

-Izraelske odbrambene snage ne smiju biti sankcionisane - naveo je Netanijahu na društvenim mrežama, prenio je Tajms of Izrael.

Netanijahu je dodao da je prethodnih nedjelja radio na sprečavanju sankcija protiv "izraelskih građana", u šta ulaze, kako je istakao, i njegovi razgovori sa visokim zvaničnicima američke administracije.

-Dok se naši vojnici bore protiv terorističkih monstruma, namjera da se uvedu sankcije jedinici IDF je vrhunac apsurda i moralni pad. Vlada i ja ćemo raditi svim silama protiv ovih mjera - poručio je izraelski predsjednik vlade.