TINA TARNER, JEDNA OD NAJVEĆIH MUZIČKIH IKONA PROSLAVILA, 80. ROĐENDAN


Istinska muzička umjetnica, nevjerovatna pjevačica, neupitna muzička ikona i vječna inspiracija - Tina Tarner, 26. novembra proslavila je 80. rođendan. 

Oduvijek je bila prepoznatljiva po nevjerovatno energičnim nastupima i sjajnoj sposobnosti da publiku oduševi na jedinstven način, kako to nijednoj ženi s muzičke scene nikad nije uspjelo.

Prodala je 200 miliona nosača zvuka, nagrađena s 11 Gremija, časopis Roling Stouns (Roling Stones) stavio ju je na listu Besmrtnika - najvećih izvođača svih vremena, dobila je mjesto u muzeju Rock and Roll Hall of Fame i dobitnica je Grammy Holl of Fame Award, a pojavila se i u nekoliko hvaljenih filmova.  Tina Tarner rođena je kao Ana Me Bulok (Anna Mae Bulock) 26. novembra 1939. godine. Imala je 18 godina kada je počela da pjeva u grupi Ajka (Ike) Tarnera, a svjetsku slavu stekla je izuzetno zapaženim nastupom na koncertu Roling Stounsa 1969. godine, gdje su Ajk i Tina nastupili kao predgrupa.

-Tina je jednostavno fantazija svakog muškarca, ona je božanstvena, luda, šik. S Tinom se čovjek osjeća kao da je u stanju savladati najsnažniju oluju, izjavio je legendarni pjevač Roling Stounsa Mik Džeger (Mick Jagger).

Wenu karijeru, mada joj nije bilo lako kad je odlučila da nastavi solo karijeru, ništa nije moglo zaustaviti. Od 1984. godine niže nagrade, uspjehe, koncerte, saradnju s Dejvidom Bouvijem, Brajanom Adamsom, Mikom Džegerom, Erikom Kleptonom, Erosom Ramacotijem... 

Godine 2000. krenula je na turneju pod nazivom ,,Twenty Four Seven Tour“, nazivajući je oproštajnom, zaključivši da je, poslije četiri decenije provedene na sceni, vrijeme da se povuče. 
 
-U životu dođe trenutak kad više nije dostojanstveno biti rokenrol zvijezda. Želim da ova turneja bude najveća i najbolja, jer želim da odem u velikom stilu. A i rođendani s nulom na kraju vas jednostavno tjeraju na razmišljanje, služe da svedete neke životne račune, rekla je tada Tina Tarner.

Međutim, osam godina kasnije, nadomak 70. rođendana,  opet je krenula na veliku turneju koja je trajala šest mjeseci i obišla je deset zemalja na dva kontinenta. 

U februaru 2008. godine Tina se vraća na pozornicu na dodjeli nagrade Gremi (Grammy), nastupila je s Bijons.
- Nikad neću zaboraviti trenutak kad sam prvi put ugledala Tinu Tarner na pozornici, nikada u životu nisam vidjela moćniju ženu, tako neustrašivu i tako fenomenalnu, rekla je Bijons o svom najvećem muzičkom idolu. 

Tina Tarner danas živi u Švajcarskoj sa suprugom Ervinom Bahom i uživa u penziji.

Portal Semberija INFO (M. Rešidović)