Brisel Ekspo iznova ugostio AgriBEKS, najveći belgijski sajam poljomehanizacije :: Semberija INFO ::

 

Brisel Ekspo iznova ugostio AgriBEKS, najveći belgijski sajam poljomehanizacije


Od 3. do 8. decembra 2019. održao se AgriBEKS (AgriBEX), najveći belgijski sajam poljoprivredne mehanizacije i opreme za farme.

Posjetili smo sajam poljoprivredne mehanizacije i opreme AgriBEKS koji se svake druge godine održava na sajamskom prostoru Brisel Ekspo (Bryssels Expo) u glavnom gradu Belgije i centru EU administracije.

Organizatori su i ove godine, od 3. do 8. decembra okupili najveće agro brendove, a koji su spremno dočekali oko 100.000 posjetitelja.



Napori u očuvanju tradicije sajmovanja

Sektor agrara i u ovoj državi bilježi pad broja poljoprivrednih proizvođača, što se reflektuje i na sajamskim pokazateljima. Naime, unazad 15 godina primjetno je smanjenje ostvarenih posjeta, stoga organizatori ulažu dodatne napore kako bi sačuvali tradiciju sajmovanja.

Najveći dio ove privredne manifestacije posvećen je poljoprivrednoj mehanizaciji, ali tu je i sekcija namijenjena stočarima, kao i uređenju životne okoline.

Izložena su i ponajbolja grla stoke, različitih vrsta i pasmina, inostrane i belgijske genetike.

Grčka nova članica ENAJ-a

AgriBEKS obiluje i specijalizovanim tematskim jedinicama, kao i brojnim pratećim događanjima, tako da svako može naći nešto za sebe.

Tako je u pres centru sajama jučer održana i godišnja skupština ENAJ-a, na kojoj su delegati iz brojnih zemalja na prijedlog upravnog odbora jednoglasno potvrdili Grčku kao novu članicu ovog krovnog udruženja EU agrarnih novinara. 

agroklub.ba