DOČEK NOVE GODINE NA TAJMS SKVERU NEZAMISLIV BEZ KRISTALNE KUGLE :: Semberija INFO ::

 

DOČEK NOVE GODINE NA TAJMS SKVERU NEZAMISLIV BEZ KRISTALNE KUGLE


Spuštanje kristalne kugle s nekadašnje zgrade Njujork tajmsa, tradicija je stara 112 godina i  prerasla je u globalni događaj, postavši simbolom dočeka Nove godine u svijetu. 

Od 1907. godine, kada je prvi put zasvijetlila, svakog 31. decembra na najpoznatijem njujorškom trgu, Tajms Skveru, okupi se mnoštvo čekajući da prisustvuje spektakularnom spuštanju blještave kristalne kugle.



Uz blještavilo u Novu godinu treba ući s novim obećanjima. Doček 2020. godine posvećen je “darivanju dobre volje“. Naime, riječ je o ideji da se promovišu plemeniti ciljevi, tako da smo proteklih godina imali “darivanje mira“, “darivanje ljubaznosti“, “darivanje hrabrosti“...a ove godine možemo obećati da ćemo od prvog januara biti bolji ljudi- dobroćudni, humani, velikodušni i empatični.  

Organizatori novogodišnjeg dočeka na Tajms Skveru su od 2005. Godine kao himnu proslave izabrali pjesmu Džona Lenona .."Imagine“ ( Zamisli), a koju svake godine izvodi drugi umjetnik.

Nakon himne, tačno u 23 sata i 59 minuta, počasni gost pritiskom na crveno dugme aktivira kuglu. Taj običaj je uveden 1996. godine, a ime osobe se do posljednjeg trenutka drži u tajnosti, te se ni ove godine do zadnjeg trenutka ne zna kome će pripasti ta čast.  



Kristalna kugla je prečnika 3,7 metara,  teška je 5.387 kilograma, a spušta se sa stuba visokog 145 metara. Izrađena je od 2.688 kristalnih trokutastih panela, te osvijetljena s 32.256 svjetlosnih LED dioda podijeljenih u 672 LED modula, od kojih svaki sadrži 48 LED-ova, po 12 u crvenoj, plavoj, bijeloj i zelenoj boji. Kugla bude osvijetljena paletom od 16 miliona  boja i proizvodi milijardu različitih šara, što stvara neponovljiv efekt kaleidoskopa. 

Svake godine mijenja se dio panela, obično dvjestotinjak njih, vezano uz aktuelnu temu proslave, a ljubičasta je najavljena  kao glavna boja ovogodišnje proslave.