Nakon Putinovog govora o stanju nacije: Ruski premijer Dmitri Medvedev objavio ostavku ruske vlade :: Semberija INFO ::

 

Nakon Putinovog govora o stanju nacije: Ruski premijer Dmitri Medvedev objavio ostavku ruske vlade


Tokom govora o stanju nacije, ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da bi Rusija trebala ostati "snažnom predsjedničkom republikom", ali je isto tako naveo da bi trebalo dati više političkog uticaja parlamentu. 

Prije svega, rekao je, zastupnici bi trebali imati pravo imenovati premijera, zamjenike i ministre. Sada ih imenuje predsjednik, Putin.

Putin je rekao da je Rusija prvi put u istoriji postala svjetski lider u naoružanju, ali da nikome ne prijeti niti nameće svoju volju. "Mi nikome ne prijetimo i ne namjeravamo nametati svoju volju", istaknuo je Putin, dodavši da su "naši koraci za jačanje nacionalne sigurnosti poduzeti pravodobno i u dovoljnom obimu". Po njegovim riječima, prvi put u istoriji postojanja raketno-nuklearnog naoružanja, uključujući i sovjetsko razdoblje, Rusija nikoga ne pokušava stići jer druge vodeće države tek trebaju napraviti oružje koje ima Rusija.

Podsjetio je na nepredvidive i nekontrolisane događaje na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi zadnjih sedmica i dana. "Vidimo da regionalni sukobi mogu postati prijetnja cijelom svijetu", kazao je.

"Vrijeme zahtijeva svijest o našoj zajedničkoj odgovornosti i stvarnim postupcima", naglasio je Putin. "Države članice UN-a moraju biti primjer. Pet nuklearnih sila ima posebnu odgovornost za očuvanje i održivi razvoj čovječanstva." On je rekao da tih pet zemalja morati pokrenuti "mjere za neutraliziranje prijetnji globalnim ratom, osmisliti nove pristupe za garantovanje stabilnosti širom svijeta, koji bi u potpunosti uzeli u obzir političke, ekonomske i vojne aspekte savremenih međunarodnih odnosa".

OSLOBOĐENjE PORTAL
Foto: TASS