VELIKA BRITANIJA ZABRANjUJE KOCKANjE KREDITNIM KARTICAMA :: Semberija INFO ::

 

VELIKA BRITANIJA ZABRANjUJE KOCKANjE KREDITNIM KARTICAMA


Zbog pokušaja suzbijanja problema s kockanjem, Komisija za kockanje Velike Britanije saopštila je da će biti zabranjena upotreba kreditnih kartica za klađenje.

Zabrana koja stupa na snagu 14. aprila dolazi nakon revizije vladine komisije i ovog sektora, kog nazivaju ,,industrija klađenja“.  

Objavljeno je da se u Velikoj Britaniji ukupno kocka 24 miliona odraslih, od kojih njih 10,5 miliona to radi preko interneta. 

Posebno istraživanje vladine komisije pokazuje da je 22 odsto kockara koji na internetu koriste kreditne kartice spada u kategoriju ,,problematičnih kockara“.

Nil Mek Artur, izvršni direktor Komisije za kockanje, rekao je: ,,Kockanje putem kreditnih kartica može dovesti do značajne finansijske štete. Zabrana koju smo najavili trebala bi da umanji rizik od štete za potrošače koji se kockaju novcem koji nemaju.“ 

,,Znamo i da postoje primjeri potrošača koji su kockanjem nakupili na desetke hiljada funti duga, samo zbog dostupnosti kreditnih kartica. Postoje i dokazi da naknade koje naplaćuju kreditne kartice mogu da pogoršaju situaciju, jer potrošač može pokušati da nadoknadi i veće gubitke“, rekao je Nil Mek Artur. 

Britanska ministrica kulture Helen Vetli je rekla: ,,Iako se milioni kockaju odgovorno, upoznala sam i ljude čiji su životi zboz zavisnosti o kockanju okrenuti naglavačke. Postoje jasni dokazi o šteti kod potrošača koji se klade novcem kog nemaju, tako da je apsolutno u redu da postupamo ovako odlučno kako bi ih zaštitili.“

Prema novim propisima, svi internetski operateri za kockanje moraće učestvovati u ,,GamStop“ šemi samoisključenja i ponuditi je svim kupcima od 31. marta.

Semberija INFO