Lideri EU obećali jačanje veza sa zemljama regiona :: Semberija INFO ::

 

Lideri EU obećali jačanje veza sa zemljama regiona


BRISEL - Lideri EU obećali su da će ojačati veze sa zemljama zapadnog Balkana, čija je zahvalnost Rusiji i Kini zbog podrške tokom pandemije virusa korona prouzrokovala uznemirenost u bloku, saopštili su neimenovani zvaničnici i diplomate.

Iz Unije je saopšteno da bloku nije na pravi način odato priznanje za obezbjeđivanje 3,3 milijarde evra za region, a zvaničnici tvrde da je ta pomoć vrijednija od medicinske opreme koju su Peking i Moskva poslali u Srbiju i BiH u ranoj fazi epidemije.

Samit, koji je prvobitno trebalo da se održi u Zagrebu, održan je putem video-konferencije, na kojoj su, pored lidera 27 zemalja članica EU, učestvovali i lideri Srbije, BiH, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije i samoproglašenog Kosova.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, koji predsjedava samitu, napisao je na “Tviteru” nakon početka sastanka da je prvi prioritet svih lidera da se zajedničkim snagama pobijedi kovid-19.

“Takođe ćemo vam reći i to da se ne možete ulagivati Kinezima i Rusima kada vama to odgovara”, naglasio je Mišel.

Mišel je istakao da današnji samit šalje važnu poruku, a to je da je 27 članica EU “posvećeno regionu”.

Kina i Rusija su u martu poslale ljekare i medicinsku opremu u BiH i Srbiju, kako bi pomogle da se zaustavi širenje virusa korona u tim zemljama, u vrijeme kada je prvobitna reakcija EU bila prespora, piše Rojters.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u to vrijeme javno zahvalio predsjedniku Kine Si Đipingu i kineskom narodu, izjavio je danas da je zahvalan zbog pomoći koju je EU pružila Srbiji.

Nakon više godina zanemarivanja područja zapadnog Balkana, EU je sada obratila pažnju na zemlje regiona, usljed zabrinutosti zbog uticaja Kine i Rusije u posljednjih nekoliko godina.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je u novembru da će “drugi učiniti više” za zemlje zapadnog Balkana ukoliko to ne uradi EU.  

Đukanović: Evropska solidarnost nije stala na granicama Unije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da pomoć EU u krizi izazvanoj virusom korona pokazuje da njihova solidarnost nije stala na granicama Unije.

Đukanović, koji učestvuje na zagrebačkom Samitu EU-Zapadni Balkan na kome se razmatrana pitanja saradnje u borbi sa epidemijom kovida-19 i njenim posljedicama, naveo je i da zemlje regiona moraju da jačaju otpornost prema ponudama koje potkopavaju evropske vrijednosti i jedinstvo.

On je istakao da su otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, imenovanje specijalnog predstavnika, podrška od 3,3 milijarde evra za saniranje posljedica pandemije i održavanje Samita u ovim okolnostima potvrda obnovljenog entuzijazma evropskih partnera u regionu, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

“Želimo da očuvamo ovakav vid dijaloga i da zapadni Balkan bude dio evropskog plana oporavka”, zaključio je Đukanović.

On je rekao da se proces evropeizacije zapadnog Balkana može pospješiti kvalitetnim infrastrukturnim povezivanjem sa EU, kroz sveobuhvatan i precizno Fokusiran investicioni i strateški okvir.

“Crna Gora je u kriznom vremenu učvrstila stabilnost i povjerenje u sopstvene kapacitete. Institucije, zdravstveni sistem, crnogorski građani pokazali su vitalnost, odgovornost i kompetentnost”, ocijenio je Đukanović.

Đukanović je dodao da se nastavlja gradnja otvorenog evropskog društva demokratije i vladavine prava, a Fokus je i na ekonomskom oporavku i nastavku dinamičnog razvoja.

​Srna / Glas Srpske