DR NEMANjA JANKOVIĆ: STRUKA I NAUKA NA PRVOM MJESTU :: Semberija INFO ::

 

DR NEMANjA JANKOVIĆ: STRUKA I NAUKA NA PRVOM MJESTU


Nemanja Janković (39) je rođen u Sarajevu. Od 1996. godine s porodicom živi u Bijeljini.

Gimnaziju je završio u Bijeljini. Posljednjih 24 godine, kako kaže, sve od svoje 16. godine, proveo je uz knjigu, na Medicinskom fakultetu i na specijalizacijama.

-Medicinski fakultet sam završio 2006. godine u Foči, a specijalizaciju iz opšte hirurgije 2013. godine na VMA u Beogradu. Nakon toga završio sam i subspecijalizaciju iz vaskularne hirurgije 2017. godine na VMA u Beogradu.

Pohađao sam i doktorske akademske studije na Univerzitetu u Kragujevcu iz oblasti eksperimentalne hirurgije.

Trenutno pripremam doktorsku disertaciju iz te oblasti. Od 2008. godine radim u Opštoj bolnici „Sveti vračevi“ u Bijeljini, na Odjeljenju hirurgije. Što se tiče konkretnog posla, to je opšta hirurgija, u posljednje tri godine vaskularna hirurgija koja je posebno zanimljiva za Bijeljinu, jer se ranije to ovdje nije radilo. Počeli smo uvoditi značajne procedure i operacije u oblasti vaskularne hirurgije koje nikada ranije nisu izvođene. U periodu pandemije korona sve je to malo usporeno, jer smo više usmjereni na liječenje pacijenata koji oboljevaju od korone“.

Doktor Janković kaže da je vaskularna hirurgija na području RS i BiH poznata intenzivnije u proteklih dvadesetak godina.
 


Dr Janković: Ostajem ovdje

Iako sam imao primaljive ponude, nisam razmišljao o odlasku na rad u inostranstvo. Švajcarska, Bahrein, Katar, Emirati, sve te zemlje nude fenomenalne finansijske uslove. Planiram da ovdje zasnujem svoju porodicu, tu su mi roditelji, prijatelji. Bijeljina je lijep grad, ima dobre komunikacijske veze sa drugim gradovima i ima dobre i vrijedne ljude. Treba sve to malo organizovati i Bijeljina može da bude najrazvijeniji grad u regionu. Resursi za to postoje. je kandidat za odbornika Pokreta Uspješna Srpska, na listi koju predstavlja  SNSD, na broju 20.
-Treba se permanentno obrazovati, ulagati u sebe, otputovati u svijet, vidjeti kako život funkcioniše u razvijenom svijetu, te nakon toga donositi definitivnu odluku. Svi oni koji su otišli vani, ipak, kažu da nigdje nema života kao ovdje. Ovdje se može dobro živjeti. Ništa ne dolazi samo od sebe, niti nešto pada s neba.
Medicina i hirurgija su moj prvi i najvažniji životni izbor. Moja politička aktivnost biće usmjerena na unapređenje i realizovanje nekih dobrih i korisnih ideja  koje će doprinijeti kompletnom napretku društva u RS.

 


- U posljednje tri godine intenzivno se bavim time. Imamo velike planove, naravno, kada se ova situacija sa koronom smiri, oko razvoja hirurgije krvnih sudova. Uz pomoć stručnjaka sa VMA i stručnjaka sa Klinike za kardiovaskularne bolesti Dedinje želimo već početkom naredne godine da se maksimalno posvetimo i  vaskularnoj hirurgiji“, kaže doktor Janković.

-Što se tiče patologije, venske bolesti su rasprostranjenije, ali su i bezazlenije, ukoliko isključimo oboljenje tromboza vena. Bavimo se i hirurgijom krvnih sudova vrata, trbuha, abdominalne aorte i donjih ekstremiteta.

Arteroskleroza krvnih sudova povezuje se sa genetskim nasljeđem, ali i sa pušenjem, načinom ishrane, stilom života, povišenim holesterolima. Sve to doprinosi ubrzanom razvoju oboljenja. Arteroskleroza se dešava i u petoj i u desetoj godini života, ali ona definiše i proces starenja čovjeka. Bolest je udružena i sa drugim oboljenjima. Operacijom se pročišćavaju krvni sudovi, vade se „plakovi“, odnosno nagomilane štetne mase.

​Bajpasovanjem zakrčenih krvnih sudova omogućava se normalno funkcionisanje čovjeka. Puno ljudi danas ima probleme sa krvnim sudovima. Vodim vaskularnu ambulantu. Ukoliko opšta hirurška ambulanta svakodnevno ima 25 do 30 pacijenata zakazanih za pregled, vaskularna ambulanta je prati sa 20 do 25 pacijenata. Praktično se izjednačava broj pacijenata, iako je opšta hirurgija puno šira u odnosu na vaskularnu hirurgiju“.

Semberija info