U 2018. godini održan pozitivan obim preduzetničkog poslovanja :: Semberija INFO ::

 

U 2018. godini održan pozitivan obim preduzetničkog poslovanja


U Gradu Bijeljina su u prošloj godini počela sa radom 240 preduzetnika, od čega ih je najviše svoju preduzetničku djelatnost registrovalo u oblasti ugostiteljstva – 72, a prednjače i zanatlije sa 66 prijavljenih, odnosno, trgovci sa 50 prijavljenih radnji.

U prošloj godini rad je prijavila i 21 agencija, 18 preduzetnika iz oblasti saobraćaja i 13 iz oblasti usluga.

Prema podacima gradskog Odjeljenja za privredu, u prošloj godini preduzetničku djelatnost odjavilo je 238 preduzetnika. Evidentirana su i 102 privremena prestanka rada i sedam nastavaka rada, što je u granicama godišnjeg prosjeka.

Najviše odjavljenih radnji bilo je u oblasti trgovine – 84, kao i 70 zanatskih, odnosno 58 ugostiteljskih radnji. U oblasti saobraćaja rad je odjavilo 11 preduzetnika, u oblasti agencija osam i u oblasti usluga sedam preduzetnika.

Kao razloge za odjavu rada, preduzetnici su navodili nerentabilnost poslovanja izazvana nedostatkom posla, visokim obavezama i cijenama energenata, visokim troškovima uzimanja kredita, slabom kupovnom moći stanovništva i nelojalnom konkurencijom velikih preduzeća i trgovačkih lanaca, kao i odlazak u inostranstvo.

U Bijeljini je zaključno sa 31. decembrom 2018. godine poslovalo ukupno 1843 preduzetnika,od čega ih je 671 bilo u oblasti trgovine, 520 zanatlija, 310 preduzetnika u ugostiteljskoj djelatnosti, u oblasti agencija i usluga 206, a saobraćajem se bavilo 136 preduzetnika, pokazuju podaci Odjeljenja za privredu.

Izvor: Gradska uprava Grada Bijeljina