Zelena pijaca - najšarenije mjesto u gradu :: Semberija INFO ::

 

Zelena pijaca - najšarenije mjesto u gradu


Gradske pijace su vijekovima bile središta društvenog života, posebna mjesta gdje se kupci susreću s proizvođačima hrane. Pijaca je festival lokalnog, susret grada i sela. Ona je specifičan prostor gdje se njeguju vrijednosti plodova zemlje. Takav stav zastupa i Helena Stojić, rukovodilac pijačnih usluga u preduzeću ,,Komunalac“.
 
Bijeljinska pijaca je legendarna pijaca koja je poznata po svojim specifičnostima i ima svoje vjerne poštovaoce. Smještena je na otvorenom prostoru, u zelenilu i hladu bogatih krošnji stabala  i tu svakodnevno svoje proizvode nudi oko 250 izlagača.
 

Tamo su i njene bakice, Smilja sa sirom i jajima, Mara s povrćem...Na  pijaci se nude proizvodi s potpisom vlasnika koji svojom pojavom potvrđuje vrijednost proizvoda.
 
-Zelena pijaca je jedinstven simbol našeg grada,  mami kako bogatstvom ukusa i mirisa, tako i tradicijom koja se ogleda u svakom njenom šarenom kutku.  Ona je sastavni dio grada, njegovog identiteta, oblikovana svojom istorijom, iskustvom i urbanim pričama, ukazuje Helena Stojić, istakavši da  Zelena pijaca nije običan market na otvorenom, nego mjesto gdje se na poseban način slave plodovi prirode.
 
Ova slikovita razglednica i živahan puls centra grada atraktivan je mamac za domaće, ali i posjetioce koji dođu sa strane.
 
-Ovo je jedinstveno mjesto gdje mogu da se kupe i domaći proizvodi, kao i voće i povrće iz najudaljenijih krajeva svijeta. To je ono što krasi ovu pijacu, kaže Helena Stojić naglašavajući da je danas, u vrijeme velike popularnosti trgovinskih centara i hipermarketa, jako bitno dati podršku  Zelenoj pijaci.
 
-Ponuda koja se nalazi na  pijaci na mnogo načina prednjači i po kvalitetu i po ponudi u odnosu na ponudu marketa. Ovdje se nudi roba sa semberskih njiva, ali i iz uvoza. Utorak  i petak su tradicionalno dani kada na pijacu svoju robu donose sitni proizvođači koji u te dane prodaju ono što pripreme tokom sedmice.  Mnogi Bijeljinci tako godinama idu na štandove kod svojih bakica po mlijeko i mliječne proizvode, jaja, razne začine, svježe povrće i voće, te zimnicu, ističe Helena Stojić.


 
Kako navodi, Zelena pijaca  organizuje različite aktivnosti, a među njima je i karavan zimnice. Zatim, akcija humanitarnog karaktera u kojoj izlagači na pijaci, u kolica koja se svaki dan provezu između tezgi, odvoje ono što misle da mogu za taj dan i to se donira narodnoj kuhinji.
 
Rekla je da  postoji želja i ideja da se u dogledno vrijeme Zelena pijaca renovira, te da ono što su sadržaji pijace treba uvijek isticati i uvrstiti  u turističku ponudu grada.
 
-Duh neke sredine u velikoj mjeri se ogleda u onom što se nudi na pijačnim tezgama, a ja sam ubijeđena da je naša Zelena pijaca i turistički potencijal, jer ako u našem gradu i njegovom  okruženju postoji toliko mjesta koja su već pobrala simpatije turista, zbog čega i dolaze u naš grad, isto tako sam sigurna da bi posjećivali i našu pijacu. Zato želim da se što prije dogodi da kada prolazimo između gusto načičkanih pijačnih tezgi susrećemo i turiste s foto-aparatima. Jer kad pogledamo oko sebe uviđamo da se ima šta fotografisati-zelene tikvice, ljubičasti kupus, crvene paprike...sve to kao u nekom kolažu, ukazuje Helena Stojić.
 
Ono što se ne može zabilježiti fotografijom još je uzbudljivije i zanimljivije. Pregovori s prodavcima, komentari na komentare, detaljna analiza političke stvarnosti, je li povrće  prskano ili nije...sve to čini atmosferu Zelene pijace koja je mjesto gdje se najbolje može vidjeti kako diše naš grad.

Semberija info