BIJELjINSKA SLIKARKA NATALIJA CIMEŠA NIŽE KOLEKCIJU ZA KOLEKCIJOM :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINSKA SLIKARKA NATALIJA CIMEŠA NIŽE KOLEKCIJU ZA KOLEKCIJOM


Bijeljinska slikarka Natalija Cimeša, koja je do sada izlagala na više od 120 samostalni izložbi u BiH i šire, uspješno nastavlja karijeru, stvarajući ciklus za ciklusom umjetničkih slika, skulptura i mozaika.

U bijeljinskom Centru za kulturu sinoć, u srijedu, 20. februara, otvorena je njena samostalna izložba slika, koju će naši sugrađani imati priliku da pogledaju narednih mjesec dana, koliko će izložba trajati. Na izložbi su slike iz različitih ciklusa, a koje do sada nisu izlagane.

-Ovo je moja treća izložba u Bijeljini, a interesantno je da su bile na svakih sedam godina“, izjavila je za „Semberske novine“  Natalija  Cimeša. 

 Prema njenim riječima, centralni dio izložbe su slike iz ciklusa „Plesači“, a  radni naslov izložbe je „Igra“.

-Kustos Milijanko Miholjčić i ja, praveći selekciju, nismo mogli zaobići neke slike iz prethodnih ciklusa. Prvi put izlažem portret Ace modela, koji sam naslikala na početku treće godine akademije. Ova slika mi je posebno draga“, kaže Natalija Cimeša. 

Talenat je naslijedila od pokojnog oca Milana Cimeše, poznatog bijeljinskog slikara.

-U porodici je bilo i ima više umjetnika. Mislim da sam peta po redu koja slika. Nadam se, ne i posljednja. Otac Milan je bio slikar, kao i ujak Božo Milijašević. Ujaci Nebojša i Žarko Milijašević, takođe, se bave slikarstvom i vajarstvom“, istakla je Cimeša. 



Ova umjetnica, jedna od najboljih koje je Semberija iznjedrila, svakodnevno radi u velikom ateljeu u svojoj kući, gdje, osim nje, djela stvaraju i njeni prijatelji, umjetnici, ikonopisci i freskopisci, kojima ona ustupa prostor. Natalijin atelje odiše posebnom harizmom i prepun je njenih umjetničkih djela iz različitih ciklusa, koje je sačuvala, jer su, kako kaže, na jedan način odrednice za njeno stvaralaštvo. Tu se nalazi i na hiljade Natalijinih knjiga, s obziorm da ova umjetnica jako voli da čita. Njena neprestana inspiracija ogleda se u njenim djelima, jer su ti ciklusi, odnosno slike, uvijek različiti. U pitanju su portreti, životinje, aktovi, te mnoštvo raznih tema.

-Ja sam radoholičar. Povod za sliku pronalazim u svemu. Ne priznajem inspiraciju, nego je smatram  izgovorom za nerad. Ali, ipak, centar mog umjetničkog izraza i mišljenja je uvijek čovjek, bez obzira koji sam ciklus slikala“, kaže Natalija.

Radeći na posljednjim ciklusima, dosta je koristila zlatne i srebrne listiće, koji daju posebnu notu na slikama. U ateljeu, gdje Nata često svira na polukoncertnom klaviru za svoju dušu, a drugi umjetnici gitaru, prve početne slikarske korake napravio je njen šestogodišnji sin Emil, tako da se na zidovima ateljea nalaze i njegove slike. Natalijina djela, kojih je do sada više od hiljadu urađenih, a, uglavnom, se radi o većim formatima, po čemu je ova slikarka poznata, nalaze se širom BiH. Ima ih, osim u Evropi, čak i u Americi, Kanadi i Australiji. Vlasnici njenih djela su pojedinci, mnogobrojne galerije i fondacije, razne vjerske institucije i ambasade širom Evrope i svijeta. Među vlasnicima  njenih djela može se istaći i Anđelina Džoli, koja je prije nekoliko godina,  kada je boravila u BiH, u Ameriku ponijela upravo slike ove bijeljinske umjetnice.



Natalija Cimeša je, tokom 20-godišnje karijere, dobila veliki broj nagrada, a učestvovala je na brojnim humanitarnim izložbama, dobrotvornim aukcijama, koje su rezultirale značajnim donacijama u raznim oblastima.

SEMBERSKE NOVINE/Zorica Kusmuk