Kvalitetno grožđe i prvoklasno vino u srcu Semberije :: Semberija INFO ::

 

Kvalitetno grožđe i prvoklasno vino u srcu Semberije


U vinogradu Slobodana i Snježane Vojinović, u Velikoj Obarskoj, četrnaestog februara, na Svetog Trifuna, bilo je veoma živo. Počelo je orezivanje vinove loze, upravo na dan kada kreću voćni sokovi. U narodu postoji vjerovanje da na Trivundan, vinogradarsku slavu, treba započeti orezivanje vinove loze, jer se vjeruje da Sveti Trifun štiti lozu od grada i štetočina, te da je to idealno vrijeme za otpočinjanje rezidbe.

Vojnovići su među prvima u Semberiji podigli vinograd sa oko hiljadu čokota. U 2018. godini proizveli su oko tri tone grožđa i oko 2.000 litara kvalitetnog vina.

Snježana, po struci trgovac, vješto barata makazama, pokazujući svu umješnost u ovom, za laike komplikovanom i izuzetno složenom poslu.

- Započinjemo rezidbu koja će trajati narednih mjesec dana. Vinograd traži slugu, a ne gospodara. Tako kaže narodna poslovica. U ovim uslovima teško je uzgajati vinovu lozu, jer ima puno vlažnosti, ima puno biljnih bolesti, tako da treba tokom godine imati, kako mi to kažemo, širom otvorene oči. Svakodnevno dolazimo u vinograd, njegujemo čokote. Ništa mi od toga ne pada teško, već mi predstavlja zadovoljstvo. Ovdje imamo stonu sortu grožđa „muskat hamburg“, izuzetno slatko grožđe koje je dobro i za jelo i za vino. Imamo vinsku sortu „kaberne sovinjon“, grožđe izuzetnog kvaliteta, čije je vino cjenjenije od „vranca“, koji je na ovom području popularan. Imamo i „vranac“, ekstra kvaliteta, ali je slaborodan i osjetljiv. U Trebinju su za njega puno bolji uslovi“, priča Snježana Vojinović, ističući da su ona i njen muž Slobodan puno učili iz literature o vinovoj lozi, ali i sa interneta.



Desetak godina prakse u vinogradu  doprinijelo je izvanrednom poznavanju vina i vinove loze.
Snježana tačno zna, već na početku godine, da li će godina biti rodna, da li će grožđe biti dobrog ili lošijeg kvaliteta. Pamti, kao izuzetno rodnu, prošlu godinu, kada su imali kvalitetno vino i rakiju. Od prije tri godine proizvode i vinjak odličnog kvaliteta. Sve što proizvedu, Vojinovići podijele sa prijateljima. Sin Nemanja je oduševljen radom u vinogradu, a i ubuduća snaha Nataša pokazuje interesovanje za  rad u vinogradu.
Slobodan Vojinović kaže da je vinograd podignut 2004. godine, te da je prva berba bila u 2007. godini.

- U prošloj godini imali smo odličnu berbu, više od tri tone grožđa. Ljubav prema vinu nas je „nagovorila“ da podignemo vinograd. Vezanje, rezidba, zaštita, to je veliki i odgovoran posao. Najviše vremena u vinogradu provodi moja supruga Snježana. Slobodno napišite, da vino sve pamti i da je u vinu istina, kaže Slobodan Vojinović.