Sanja Pekić, diplomirana pravnica i slikarka: Kroz sliku izražavam svoje raspoloženje :: Semberija INFO ::

 

Sanja Pekić, diplomirana pravnica i slikarka: Kroz sliku izražavam svoje raspoloženje


Sanja Pekić (34), diplomirana pravnica iz Bijeljine, više od četiri godine intenzivno slika i svoje slike prodaje uz pomoć interneta diljem zemljinog šara. Odnedavno je i član Likovnog kluba „Sveti Luka“.  

U nedostatku posla u struci, kako tvrdi za Semberske novine, Sanja se trenutno bavi onlajn internet prodajom namještaja za jednu bijeljinsku trgovinsku firmu.

„Prije četiri godine počela sam da slikam i uz pomoć interneta krenula je prodaja mojih slika. Posla je ranije bilo puno više, zahvaljujući fejzbuku. Sada je i taj posao, zbog skuplje reklame i oglašavanja, malo usporen. Ne može se od toga živjeti na visokoj nozi. Trenutno se bavim  onlajn prodajom namještaja, a slikarstvo mi je od početka hobi, način da izrazim sebe i svoja unutrašnja raspoloženja. Slikam akrilnim bojama, jer su one mnogo lakše za rad. Slikam u stanu, imam malo dijete, tako da sam morala odabrati boje koje se brzo suše. Po prirodi sam hirovita, volim brzo da radim i  puno koristim paletni nož, malu špahtlu koja se koristi za reljefno slikanje. Puno slikam apstraktne motive, a volim i modernu umjetnost, slike sa jakim bojama i jakim kontrastima. Većinom radim po narudžbi i uglavnom su to kompozicije sastavljene iz više, pet ili šest, dijelova koje se na zidu mogu rastaviti. To je moderno u posljednjih pet do šest godina“.



Sanja kaže da moderna umjetnost ne pati od detalja, već je tu bitan onaj prvi utisak i efekat boje i kontrasta. Motivi su svedeni na nekoliko osnovnih detalja. S obzirom na to da se novac za porudžbine uzima unaprijed, savjestan i odgovoran rad je ono što se podrazumijeva u ovom poslu.

„Neki motivi su bili hit na internetu, kao što je japansko drvo, a riječ je o prvoj slici iz dijelova koju sam uradila za sebe. Japansko drvo i cvijet japanske trešnje svaki je poseban i različit, kao i svaka slika. Nijedna slika, kada se radi rukom, ne može biti identična. Kupci znaju da će dobiti autentičnu sliku. Od malih nogu sam iskazala talenat za crtanje i slikanje. U bivšoj Jugoslaviji osvajala sam nagrade na takmičenjima i likovnim konkursima. Ipak, umjesto da odem na likovnu akademiju, opredijelila sam se za pravo“.

Sanja kaže da je slikarstvo za nju postalo hobi i dodatni izvor prihoda za život. Njene slike danas krase domove mnogih u BiH. Sretna je, kaže, kada se ljudi oduševe njenom slikom i to je ono što joj daje snagu da nastavi sa slikanjem. 

Semberske novine: Lj.Ljubojević