DIMITRIJE KANOSTRIJEVAC PUTUJE U OMAN. NADOGRADIĆU SVOJE ZNANjE NA FAKULTETU I UPOZNATI ZEMLjU :: Semberija INFO ::

 

DIMITRIJE KANOSTRIJEVAC PUTUJE U OMAN. NADOGRADIĆU SVOJE ZNANjE NA FAKULTETU I UPOZNATI ZEMLjU


Bijeljinac Dimitrije Kanostrevac (25) je uspješan student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, gdje je završio osnovne studije na smjeru Geodezija i geomatika. Trenutno završava master studije na ovom fakultetu.
 
Dimitrije je dvije godine bio stipendista Gradske uprave Bijeljina i fakultet je završio u roku.
Njegov diplomski  rad na osnovnim studijama ocijenjen je kao obiman i kvalitetan, te su ga i profesori procijenili kao rad koji se može raditi i na master studijama. Dobio je preporuku da ga doradi i plasira kao naučni rad u nekom od evropskih stručnih časopisa.

-Tema mog diplomskog rada bila je „Izrada 3D modela terena LIDAR tehnologijom i uporedna analiza kvaliteta“. LIDAR tehnologija (tehnologija laserskog skeniranja) je laserska tehnologija koja koristi pokretnu platformu, uglavnom avion, pomoću kojeg se snima model terena i zgrade i na osnovu toga se izvodi model 3D terena i zgrade. To su poredili sa fotogrametrijskom metodom iz čijih podataka se, takođe, mogu izvesti podaci za trodimenzionalni model terena. U junu smo, moje kolege i ja, u saradnji sa profesorima, objavili naučni rad u međunarodnom časopisu. Na osnovu toga dobio sam preporuku da se tokom ljeta usavršavam u Omanu, gdje ću u glavnom gradu Muskatu raditi na njihovom fakultetu. U pitanju su tehnike za daljinsku detekciju terena i na tom fakultetu ću nadograditi svoje znanje, a imaću priliku i da upoznam za mene nepoznatu zemlju koja je do prije četiri decenije imala između 60 i 70 odsto nepismenih. Danas je to razvijena zemlja u kojoj se cijeni obrazovanje. I to je jedan od razloga moga putovanja u Oman, upoznavanje jedne potpuno drugačije kulture življenja“, kaže za ,,Semberske novine’’ Dimitrije Kanostrevac,  ističući da je u međuvremenu radio na nekoliko projekata američkih firmi i na taj način je obezbijedio dio novca za put u Oman.

-Pokušavam da radim i druge projekte za neke američke firme i da na taj način obezbijedim neophodna sredstva za usavršavanje u svojoj profesiji. Moje interesovanje u takvim projektima je rad na digitalizaciji zemljišta, spoznaja koje kompanije kupuju druge kompanije, a upoznajem se i sa pravom u SAD. Očekujem podršku i Gradske uprave Bijeljina za refundiranje dijela troškova za ovo usavršavanje u Omanu. Bio bi to podstrek i za mene i za druge mlade ljude, da vide kako se može otići u drugu zemlju i naučiti nešto korisno“, naglašava Dimitrije Kanostrevac.

Ovaj mladić kaže da na ovom putovanju predstavlja Republiku Srpsku i grad Bijeljinu. Iskoristiće priliku da tokom boravka u Omanu upozna i druge arapske zemlje, njihov stil gradnje u oblasti građevinarstva, što će mu pomoći u njegovom daljem radu.

Mladi ljudi i tokom studiranja imaju dovoljno vremena, kaže Dimitrije, za izlaske, druženja i zabavu, te  u mladosti ne treba ništa da propuštaju. On ističe da se sve može stići uz dobru organizaciju vremena kojim mladi čovjek raspolaže. Profilisanje tokom studiranja može mladima puno pomoći u njihovom budućem radu i životu.
 
Semberija info