INTERVJU SEMBERSKIH NOVINA: PREDRAG PETRIČEVIĆ, NAČELNIK ODJELjENjA ZA STAMBENO – KOMUNALNE POSLOVE I ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE :: Semberija INFO ::

 

INTERVJU SEMBERSKIH NOVINA: PREDRAG PETRIČEVIĆ, NAČELNIK ODJELjENjA ZA STAMBENO – KOMUNALNE POSLOVE I ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE


Najviše para izdvaja se za infrastrukturu

Odjeljenje za stambeno – komunalne poslove i zaštitu životne sredine u ovoj godini od početka godine raspolagalo je sa oko 8,8 miliona KM, koliko je iznosio planirani budžetski okvir za ovu godinu. U međuvremenu izvršen je rebalans budžeta, tako da je budžetski okvir ovog odjeljenja povećan na 14,7 miliona KM. Bio je to i povod za razgovor sa Predragom Petričevićem.

Na početku razgovora, gospodine Petričeviću, da nam kažete, za koje sve namjene se troši budžet ovog odjeljenja?
-Budžet ovog odjeljenja troši se za tekuće i kapitalne rashode. Do povećanja budžetskog okvira je došlo, jer je kroz pomenuti rebalans gradskog budžeta iz kreditnih zaduženja predviđeno da se u ovoj godini okonča ORIO projekat u okviru izgradnje gradske kanalizacije. Za tu namjenu predviđeno je 5,5 miliona KM. Oko 1,6 miliona KM usmjeriće se za izgradnju treće kasete na regionalnoj sanitarnoj deponiji.
 
Svake godine se značajna sredstva iz budžeta izdvajaju za održavanje i izgradnju putne infrastrukture, vodovodne mreže, javne rasvjete?
- Kada sam pomenuo tekuće rashode, od značajnijih rashoda, tu se nalazi potrošnja električne energije u okviru javne rasvjete i održavanje iste. Za tu namjenu godišnje izdvajamo oko 1,1 milion maraka. Za komunalnu potrošnju, javnu higijenu, održavanje zelenih površina i gradskog parka  ćemo usmjeriti oko 1.030.000 KM. Za održavanje kompletne putne infrastrukture biće izdvojeno oko 800.000 KM. To su neke značajnije stavke za koje se izdvajaju i značajnija sredstva tokom godine. Što se tiče kapitalnih rashoda, pored već navedenih sredstava za ORIO projekat i izgradnju kasete, budžetom je predviđeno da se za izgradnju komunalne infrastrukture izdvoji oko 2.170.000 KM. Na toj stavci su putevi, kanalizacija, vodovodna mreža, javna rasvjeta, dakle, sve ono što je u fazi izgradnje. Moram navesti i to da je za eksproprijaciju i rješavanje imovinskih odnosa planirano da se izdvoji oko milion maraka. Sve su ovo značajniji kapitalni rashodi i zato je ova stavka u budžetu rebalansom uvećana za oko šest miliona KM.
 
Koliko javnih nabavki vaše odjeljenje realizuje tokom godine?
-Moram istaći da je ove  godine predviđeno da se realizuju 34 javne nabavke, da bi se utrošila sva pomenuta sredstva, od kojih je veći broj već sproveden.  U međuvremenu su završeni radovi na izgradnji komunalne infrastrukture u Industrijskoj zoni 2. Prodate su 34 građevinske parcele u vlasništvu Grada, čime je zaokružena ova industrijska zona. Za pomenute radove iz gradskog budžeta i eksternih izvora je izdvojeno oko 2,4 miliona KM. I dalje je aktuelna potražnja građevinskih parcela, tako da se planira otvaranje još jedne industrijske zone  sa druge strane gradske zaobilaznice. Bila bi to industrijska zona 4, ali bi bilo neophodno izgraditi direktan priključak na gradsku zaobilaznicu, odnosno još jedan kružni tok. Već smo preduzeli određene aktivnosti i dali nalog za izradu projekta. Sa Javnim preduzećem „Putevi Republike Srpske“ okvirno smo se dogovorili da mi izradimo tehničku dokumentaciju i izvršimo eventualnu eksproprijaciju zemljišta, te da „Putevi Republike Srpske“ izgrade kružni tok. Na taj način bi bile povezane dvije industrijske zone, postojeća i nova industrijska zona.
 
Ovih dana pominje se i mogućnost izgradnje sportske dvorane u Bijeljini. Bijeljina je grad sporta i takav objekat je gradu neophodan.
-Ovo odjeljenje provodi niz aktivnosti na tom planu i više postupaka je u toku. Sa ministarstvom poljoprivrede pregovaramo o mogućnosti zamjene zemljišta koje se nalazi u vlasništvu ministarstva, na lokaciji preko puta Tržnog centra „Robot“. Na taj način bi se stvorili preduslovi za početak izgradnje nove, reprezentativne  sportske dvorane. U pitanju je velika građevinska parcela od 45 hektara, tako da bi na toj lokaciji mogli da se izgrade i brojni drugi  objekti.  U toku je i postupak oko ustupanja zemljišta stare željezničke stanice od strane Vlade RS Gradskoj upravi, čime bi se stekli uslovi za izmještanje Autobuske stanice iz centra grada.  Za građane će biti zanimljiva i informacija o uređenju centralnog trga u Gradskom parku. Biće izgrađena česma i taj projekat finansira Rotari klub. Grad će dodatno izvršiti rekonstrukcije staza u Gradskom parku. Planirana je i izgradnja treće trake na gradskoj zaobilaznici kod „Robota“, u Donjem Dragaljevcu  i u Brocu“, kaže Predrag Petričević, načelnik Odjeljenja za stambeno – komunalne poslove i zaštitu životne sredine.    

Semberske novine/Semberija INFO/Lj.Ljubojević