DOKTORKA ALEKSANDRA RADOJČIĆ: NEČUVENO, U 21. VIJEKU HARAJU BOLESTI IZ SREDNjEG VIJEKA! :: Semberija INFO ::

 

DOKTORKA ALEKSANDRA RADOJČIĆ: NEČUVENO, U 21. VIJEKU HARAJU BOLESTI IZ SREDNjEG VIJEKA!


Polno prenosive bolesti nisu u porastu u odnosu na prethodne godine u Bijeljini, ali kada je riječ o hepatitisima i HIV-u, tu ima novootkrivenih slučajeva koji su na terapiji Šef Infektološkog odsjeka bijeljinske Bolnice „Sveti vra­čevi“ Aleksandra Radojčić smatra da je nečuveno da u  21. vijeku u našem društvu još imamo bolesti iz srednjeg vi­jeka koje su, napominje, svuda već iskorijenjene.

- Savjet da se zaštitimo od polno prenosivih bolesti je jednostavan i uvijek efikasan – korištenje prezervativa. On nas ne štiti samo od neželjene trudnoće već i od svih polno prenosivih bolesti“, kaže za „Semberske novine“ Radojčićeva.

Kako bi se problem ublažio, ističe Radojčićeva, neophod­no je da se u škole uvede se­ksualno vaspitanje, jer bi na taj način, smatra doktorica, djeca na pravi način bila informisana i naučena kako da se zaštite.

Kada je riječ o gripu, Aleksandra Radojčić napominje da je u ovom periodu oko 100 virusa bilo aktivno, ali da je situacija već nešto bolja, za šta su najzaslužnije niske temperature i snijeg.

- Niske temperature i ovaj talas hladnoće kojim smo obuhvaćeni u značajnoj mjeri desetkovao je viruse. Ipak, epidemiju gripa očekujemo u drugoj polovini januara i februaru“, kaže Radojčićeva i napominje da se najveći broj pacijenata, kada je riječ o gripu, očekuje u posljednjoj sedmi­ci januara i prvoj nedjelji fe­bruara.

Odgovarajući na pitanje da li je poseban problem to što se završio zimski raspust, a djeca se našla u većim kolektivima, doktorka Aleksandra kaže da je to neminovnost i da roditelji bolesnu djecu ne bi trebalo da šalju u školu.

- Roditelji bolesnu djecu ne treba da šalju u školu – prvenstveno zbog bolesne djece, kako bi se izbjegle eve­ntualne komplikacije, ali i zbog zdrave djece, kako se ne bi i ona razboljela“, napominje Aleksandra Radojčić.
Doktorica se osvrnula i na pro­blem šuge, istakavši da je šuga koja se pojavila krajem prošle godine, na ovim prostorima, malo ati­pična u odnosu na šugu koja se na ovom području pojavila kasnije.

- Riječ je o oboljenju koje ima daleko dužu inkubaciju, oko pet do šest mjeseci, blažu kliničku sliku koja, takođe, nije klasična. Savjet je da se obavezno češće peru ruke, ne uzima tuđa garderoba, te da se vodi računa o ličnoj higijeni“, kaže Radojčićeva.

Krajem godine u Higijens­ko-epidemiološku službu bijeljinskog Doma zdravlja prijavljeno je nekoliko desetina slučajeva šuge, najviše kod  djece. Ljekari su tada, sa gradskom zdravstvenom in­spekcijom, obišli sve škole, vrtiće i ustanove, te dali smjernice za postupanje u slučaju šuge.  U RS za 11 mjeseci prošle godine od šuge je oboljela 251 osoba.

​ARHIVA SEMBERSKIH NOVINA