BRAĆA MALIŠANOVIĆI PRAVI PRIMJER ZA DRUGE: STALNO OTVORENI ZA DOBRE RADNIKE :: Semberija INFO ::

 

BRAĆA MALIŠANOVIĆI PRAVI PRIMJER ZA DRUGE: STALNO OTVORENI ZA DOBRE RADNIKE


Braća Mališanovići, Bojan (36) i Mladen (38), obojica mašinski inženjeri, vlasnici preduzeća „ Metalogradnja“ DOO iz Kojčinovca, koje se bavi izradom PVC i ALU stolarije, mogli bi poslužiti kao primjer drugim mladim privrednicima u Bijeljini i u regiji sjeveroistočne Bosne.

Svojim proizvodima pokrivaju, kako kaže Bojan, tržište BiH, Crne Gore, Srbije i Ev­ropske unije. Kupci njihovih proizvoda su iz Austrije, Njemačke, Belgije, Švajcarske i Francuske. Iz godine u godinu širi se krug kupaca, tako da se pomjeraju i granice u plas­manu proizvoda ove firme, kaže Bojan Mališanović. Dok njihovih trideset radnika radi u jednoj hali, istovremeno se gradi i nova hala u produžetku tog objekta, za proširenje kapaciteta i proizvodnih pogona. Već u februaru biće mjesta za nove radnike. Inače, kod braće Mališanović tokom cijele godine otvoren je konkurs na Zavodu za zapošljavanje, jer, kaže Bojan, za njih nikada nije dovoljno dobrih radnika. To je i bio povod za ovu priču.

-Percepcija u javnosti je takva, da nema dovoljno posla i da ima puno nezaposlenih. Garantujem da u našoj firmi uvijek ima mjesta za radnike koji hoće da rade i koji hoće da napreduju. Tokom cijele godine tražimo komercijaliste, inženjere, radnike u montaži. Proširujemo proizvodnju i svaki kvalitetan radnik kod nas je dobro došao. To su inženjeri mašinske, građevinske struke, mašinbravari. Organizujemo  i  prekvalifikaciju i doobuku radnika. Ukoliko radnik želi da radi, ovdje će za njega biti posla“.

Ovo porodično preduzeće Wpostoji od 2005. godine, skoro punih dvanaest godina.

- Odmah po završetku fakulteta, brat i ja smo krenuli u sa­mostalan biznis. Prikupili smo snagu i volju i krenuli smo u ovaj posao. Na samom startu nismo imali vlastiti kapital. Pozajmili smo novac i ušli u sopstveni rizik da bismo nešto napravili i, evo, danas, hvala Bogu, sve se to isplatilo. I dan – danas traje borba, naporan rad, razvoj firme i tržišta“.

 Bojan kaže da repromaterijal uvoze iz Njemačke, čiju tehnolo­giju i koriste, dok su oni u ovaj biznis uložili prozvodne po­gone, mašine, obradne centre koji ispunjavaju kvalitet proizvodnje i sve neophodne standarde kvaliteta.

- Svoj rad smo bazirali na kvalitetu i realnoj cijeni za kvalitet koji pružamo.  Orjentisali smo se na kupce više platežne moći koji kuću grade, ne iz nužde, već iz realne potrebe za većim i udobnijim prostorom. Ne izrađujemo samo klasične prozore i vrata, već i staklene fasade, alu – bond fasade za modernije i veće ob­jekte. Ono što izgradimo preporučuje nas drugim kupcima i tako plasiramo svoju robu, odnosno svoj proizvod“.

Bojan Mališanović kaže da svake godine on i brat posjećuju i evropske sajmove, jer planira­ju osvajanje novih tržišta.Tr­e­nutno oko 50 do 60 odsto proizvodnje plasiraju u izvoz. Na godišnjem nivou ovo preduzeće ima promet od oko tri miliona maraka. Plate se redovno ispla­ćuju, a braća Mališanovići ka­žu da u preduzeću provode, mi­nimalno osam, a maksimalno deset do dvanaest sati dnevno.

ARHIVA SEMBERSKIH NOVINA