NATALIJA CIMEŠA, BIJELjINSKA AKADEMSKA SLIKARKA: U TOKU RAD NA MOZAICIMA :: Semberija INFO ::

 

NATALIJA CIMEŠA, BIJELjINSKA AKADEMSKA SLIKARKA: U TOKU RAD NA MOZAICIMA


Bijeljinska slikarka Natalija Cimeša, koja je do sada izlagala na više od 120 samostalni izložbi u BiH i šire, trenutno radi novu kolekciju slika, mozaike i jednu skulpturu za bijeljinski Centar za kulturu.

Trenutno radi tri mozaika za novu česmu koja će biti postavljena u dvorištu crkve Svetog Đorđa u centru Bijeljine. Njen posljednji završeni mozaik je Sveti Pantelejmon kojeg je radila i postavila na istoimeni bijeljinski hram. Sve to, kako kaže, su pokloni, jer ostaju našem gradu, nadživjeće sve nas, ukoliko, kako kaže, to ne bude rušila ljudska ruka.



Natalija je među rijetkim umjetnicima koja u regionu radi mozaike od sitnih komadića mermera, granita, poludragog kamenja, kristala…Do sada je uradila dosta mozaika koji se nalaze na vjerskim objektima, privatnim i ugostiteljskim objektima. „Mozaik je specifičan likovni izraz. Fizički je naporan za rad. Koristim isključivo kamen,mermere,granite…Svaku kockicu kamena klešem  tradicionalnim alatom, a to su panj sa dlijetom i čekić“, izjavila je za „Semberske novine“  Natalija Cimeša, koja je talenat naslijedila od pokojnog oca Milana Cimeše. 
Ova talantovana umjetnica uspješno nastavlja karijeru, stvarajući ciklus za ciklusom umjetničkih slika.

 „Nedavno sam završila dio ciklusa Sveti ratnici, tri kompozicije iz ciklusa Boj na Kosovu“,  kaže Cimeša, akademska slikarka i magistar umjetnosti. Prema njenim riječima, trenutno radi i skulpturu na molbu Milijanka Miholjčića za salon u bijeljinskoj Galeriji. Poziv je, kako kaže, rado prihvatila, jer je to izazov. „Inspiracija je izgovor za neradnike. Nema inspiracije. Samo rad i disciplina, u kontinuitetu. Sve je povod za rad, sliku...“, naglasila je ona. Natalija Cimeša prije nekoliko mjeseci imala je samostalnu izložbu slika u bijeljinskom Centru za kulturu, na kojoj su bili izložene slike iz različitih ciklusa, a koje do tada nisu izlagane.  „Ja sam radoholičar. Centar mog umjetničkog izraza i mišljenja je uvijek čovjek, bez obzira koji ciklus sam slikala“, istakla je Natalija. Njena djela, kojih je do sada uradila više od hiljadu i uglavnom se radi o većim formatima po čemu je ova slikarka poznata, nalaze se širom BiH. Ima ih, osim Evrope, čak i u Americi, Kanadi i Australiji.


Vlasnici njenih djela su pojedinci, mnogobrojne galerije i fondacije širom svijeta, razne vjerske institucije i ambasade širom Evrope i svijeta. Među vlasnicima  njenih djela  može da se istakne Angelina Đoli  /Angelina Jolie/, koja je prije nekoliko godina,  kada je boravila u BiH, iz naše zemlje za Ameriku ponijela upravo slike naše bijeljinskeumjetnice. Natalija Cimeša je tokom 20-godišnje karijere dobila veliki broj nagrada, a učestvovala je na brojnim humanitarnim izložbama, dobrotvornim aukcijama koje su rezultirale značajnim donacijama  u raznim oblastima.

portal Semberija info