VJERUJE U SEBE I SVOJ TALENT :: Semberija INFO ::

 

VJERUJE U SEBE I SVOJ TALENT


Bijeljinac Vladan Čalija, koji iza sebe ima objavljenu knjigu, već radi i na pripremi druge knjige. Uporedo se ovaj talentovani mladić preprema za prijemni ispit na Pozorišnoj akademiji, a uz sve to, bavi se i izradom divnih aranžmana od suvog cvijeća od čije prodaje nešto i zaradi.

Vladan kaže da već tri puta nije prošao na prijemnom ispitu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, ali da neće odustati. Gluma je, kaže, njegov izazov.
- Konkurencija je veoma jaka, a primaju samo 12 osoba, po šest muških i ženskih osoba. Ne gubim nadu, duboko vjerujem u sebe i svoj talenat. Brojni poznati glumci padali su tri puta na prijemnom, poput Nikole Koje, pa što ne bih i ja“, kaže Čalija za „Semberske novine“. 

Uz pripreme za prijemni, svakodnevno se bavi izradom aranžmana od suvog cvijeća i sakupljanjem biljaka u prirodi koje potom  suši, a po potrebi i farba kako bi imao neophodni materijal za aranžmane i ikebane. Do sada je izradio desetine hiljada ikebana, koje se mogu naručiti po želji kupaca ili kupiti neke, već napravljene. Za aranžamane, kojih je u ovoj godini uradio 2.000, koristi razne biljke, poput lana, bosiljka, hajdučke trave...



Čalija se Bijeljincima već predstavio svojim prvencem - knjigom „U svijetu čuda“, u kojoj objavio lične dnevničke zapise „budućeg izvođača glumačkih radova“. Ova knjiga posvećena je Ružici Sokić, Čalijinoj najdražoj glumici. -Ponosan sam na svoj prvenac. Zahvaljujem se na pomoći profesoru dr Nenadu Laliću, koji mi je pomogao da moja prva knjiga ugleda svjetlost dana. Završam rad na drugoj knjizi i nadam se da će imati dobre kritike’’, rekao je Čalija.

Milica Kralj napisala je u predgovoru za Čalijin prvenac da je njegova knjiga, između ostalog, podsjetnik na sve Ružičine saputnike na njenom umjetničkom putu i to iz Vladanovog ugla, gledano na osnovu onoga što je čuo i što su mu rekli, s obzirom da Čalija nije lično upoznao Ružicu Sokić. Vladan je prijatelj sa suprugom Ružice Sokić, Mikijem, koji ga podržava da upiše glumu i ,,povezao’’ ga sa nekim od eminentnih profesora koji su Vladanu pomagali oko priprema za prijemni ispit. Čalija je iskazivao talenat za glumu i u školi, glumio je u školskim predstavama, pa i u nekim u Bijeljini. Nakon završetka srednje škole u Bijeljini pohađao je glumačku školu „Dadov“ u Beogradu, u klasi pokojnog Milorada Mandića Mande, a potom i kod čuvenog Nebojše Glogovca, koji je, takođe preminuo, ali će zauvijek ostati jedan od najboljih glumaca koje je Srbija ikada imala.

Kaže Vladan Čalija da je imao priliku da upozna brojne poznate glumce, a tako su se izrodila prijateljstva i druženja sa Lulom, suprugom Bate Živojinovića, najstarijom srpskom glumicom Brankom Veselinović, Darom Čalenić, Vladom Petrićem, Vecom Veselinović.

Mnogi od poznatih ličnosti iz svijeta glume pomagali su mu da se poveže sa eminentnim profesorima da bi se pripremio za prijemni. A, dok se bori da ,,uleti’’ na Pozorišnu akademiju Vladan pravi arnžmane od suvog svijeća.
-Od prodaje ikebana djelimično mogu da isfinansiram putovanja za Beograd, ali ne mogu i časove kod poznatih profesora. Želim da naglasim da su mi sve časove za prijemni jedne godine plaćali filmski reditelj Vlada Petrić i glumica Dara Čalenić, na čemu sam im veoma zahvalan“, kaže Čalija. 

Pripreme je imao i kod profesora u penziji, koji je predavao Draganu Gagi Nikoliću i Seki Sablić.
-Sa njim me upoznao jedan penzionisani profesor koji je predavao Ružici Sokić, Bati Živojinoviću, Radi Đuričić i brojnim drugim velikim glumcima“, rekao je za ,,Semberske novine’’  Čalija i izrazio nadu da će mu se ostvariti želja da upiše Pozorišnu akademiju i da nastavi profesionalno da se bavi glumom.

Semberske novine/Semberija INFO