POČELI 15. ,,DANI MEDA U SEMBERIJI“: Zdravo, kvalitetno, a naše


Manifestacija  ,,Dani meda“ , koja u Bijeljini  promoviše med i proizvode od meda, ove godine bilježi svoje 15. izdanje, a njen začetnik i organizator je Udruženje pčelara Semberije. Na slatkim štandovima posjetioci mogu razgledati i probati razne, nepcu primamljive, medne proizvode.

,,Dani meda“ se organizuju u okviru Pantelinskih svečanosti,  podržala ih je Gradska uprava, a gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je,  presijecanjem vrpce , zvanično otvorio ovu trodnevnu manifestaciju koja se, u malom parku, na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića, održava od srijede, sedmog avgusta, i traje do petka, devetog avgusta.  -Pčelarstvo je  atraktivna djelatnost, a njime se, iz godine u godinu, bavi sve više naših sugrađana. Djelatnost je to kojom se, bez obzira na godine, bave kako muškarci, tako  i žene, a najčešće su tu uključeni i svi članovi porodice. Koliko sam mogao da čujem od iskusnih pčelara,  ko taj posao zavoli, od njega teško odustaje. Želim istaći da je lijepo  vidjeti ove štandove bogate raznim vrstama meda i proizvoda od meda, a mi iz Gradske uprave nastavićemo da pomažemo ovu djelatnost koliko možemo, izjavio je gradonačelnik Mićo Mićić.
Mićić je pozdravio sve učesnike manifestacije, domaćine  i goste, te im zahvalio što su učešćem na ,,Danima meda“ uveličali Pantelinske dane.                                                                           

Na štandovima izlagača Bijeljinci mogu da kupe različite vrste meda- bagremov, lipov, cvijetni ili šumski, a u ponudi su i mješavine na bazi meda- propolis, polen, vosak, te razni melemi. Sladokuscima proizvođači nude med sa orašastim plodovima i med sa kandiranim voćem, te razne vrste likera i rakija sa medom. Onima koji med koriste kao lijek pčelari nude med sa ljekovitim travama, polenom i propolisom ili zelenim oraščićima. 
Sekretar Udruženja pčelara Semberije Milorad Tešić precizira da na ovogodišnjoj manifestaciji učestvuje 15 izlagača, semberskih pčelara i njihovih gostiju iz Šamca, Modriče, Gornje Pilice, Ozrena, Brčkog i Klenja. -Manifestacija traje tri dana, pa će posjetioci imati dovoljno vremena da razgledaju, degustiraju i po prihvatljivim cijenama kupe med, propolis, polen, šitok asortiman ljekovitih mješavina sa medom, ali i čuju poneki koristan savjet vezan za njihovu upotrebu. Cilj nam je da promovišemo pčelarske proizvode, a ovo je i prilika da se proizvođači meda upoznaju i razmijene iskustva o prehrani i zaštiti pčela, kaže Tešić.
Pčelari koji su izložili svoje proizvode zadovoljni su prilikom za druženje, promocijom i prodajom svojih proizvoda, napominjući da se zbog loših vremenskih uslova suočavaju sa brojnim problemima, te da je ovo izuzetno teška pčelarska sezona. 

Semberija INFO/ M. Rešidović