BIJELjINSKI PLANINARI NA OLIMPU: OSVOJEN MITIKAS, DRUGI NAJVIŠI VRH BALKANA :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINSKI PLANINARI NA OLIMPU: OSVOJEN MITIKAS, DRUGI NAJVIŠI VRH BALKANA


Članovi Planinarskog ekološkog društva ,,Majevica'' vratili su se sa uspješnog pohoda na Olimp, takozvane planine bogova, gdje su osvojili jedan od najvećih vrhova na Balkanu – Mitikas, visok 2.918 metara. Četvrti put u posljednjih desetak godina, zastava bijeljinskog planinarskog društva zavijorila se na ovom planinskom vrhu.
 
Na sjeveru Grčke, udaljena oko stotinu kilometara od Soluna, nalazi se planina Olimp, čiji je vrh Mitikas sa 2.918 metara najviši u ovoj zemlji, a drugi po visini na Balkanskom poluostrvu. Devet planinara bijeljinskog Planinarskog ekološkog društva ,,Majevica'' nedavno se vratilo sa Olimpa, među kojima tri žene. Milojko Todorović, koji se planinarenjem bavi više od dvadeset godina, priča za portal Semberija info kako je izgledao uspon od podnožja do vrha Mitikasa.

-Mi smo na ovaj put krenuli kombijem, a vozilima se može prići samo do Prionija, koji je na 1.100 metara nadmorske visine. Tu se uzimaju stvari, rančevi, sva oprema koja je potrebna, i penje se do planinskog doma na 2.000 metara, gdje smo ranije rezervisali smještaj. Uslovi za boravak u domu su zadovoljavajući, tu smo prespavali, i rano ujutro, oko 6.15 časova, krenuli smo na uspon. Svi smo se popeli do vrha Skala koji se nalazi na 2.860 metara, i samo smo nas četvorica krenuli na Mitikas'', kaže za portal Semberija info Todorović.

Olimp je gotovo cijele godine prekriven snijegom i ledom, a njegovi vrhovi reflektuju sunčevu svjetlost i tako ovoj planini daju posebnu ljepotu i sjaj. Todorović navodi da su za odlazak u pohod na bilo koji vrh presudni volja i ljubav prema planinarenju, bez obzira na zahtjevnost terena.

-Svako penjanje je zahtjevno fizički, ali za Mitikas moram reći da je bio zahtjevan i tehnički, jer nije bilo postavljenih sajli, mi nismo nosili svoju užad. To je bilo penjanje slobodnim stilom, ispod vas su velike provalije, nezgodno je. Ipak, popeli smo se, ostvarili željeni cilj i to je neopisivo zadovoljstvo'', ističe Milojko.

Preći više od 500 kilometara u jednom pravcu, obezbijediti prevoz i ostale potrepštine za devetoro planinara, mnogima zvuči skupo. Međutim, za ovaj put potrošeno je onoliko novca koliko bi jednoj osobi trebalo za odlazak na ljetovanje.

-Mi smo vrlo skromni i nemamo velike prohtjeve. Platili smo prevoz, platili smo četiri spavanja, od kojih je najskuplje bilo na Mitikasu, 11 eura. Većinu hrane smo ponijeli i hranili se zajedno. Sve to nas nije koštalo više od 250 eura, a zauzvrat smo dobili neizbrisive uspomene'', naglasio je za portal Semberija info Todorović.

On kaže da je i ranije odlazio na Olimp, ali da nije uspio da se popne na Mitikas zbog lošeg vremena. Za sve planinare koje vrijeme posluži, Todorović preporučuje da ponesu neke od osnovnih stvari koje se nalaze u rančevima alpinista.

-To su majice za presvlačenje, rezervne čarape, kišne kabanice, zatim dovoljna količina vode koju morate da imate na ovakvim usponima. Riječ je o uobičajenim stvarima za koje alpinisti znaju, a iskustvo im je pokazalo šta ne smiju da zaborave. Kada je riječ o hrani, istakao bih da smo jutro pred uspon ustali oko 6.00 časova, lagano doručkovali, neke zobene kaše, i krenuli. Uz sebe smo imali vodu, smokve, urme... i to nam je bila hrana dok nismo sišli sa vrha'', dodaje Todorović.

Planinarsko ekološko društvo ,,Majevica'' trudi se da bar jednom godišnje organizuje odlazak na neki od udaljenijih vrhova, a prema riječima Todorovića, već su ustaljene posjete planinama u zemlji i regionu.

-Neki od ustaljenih odlazaka su Ozren, Stolac, Rogatica... Jedna grupa planinara je ove godine bila u Crnoj Gori na Hajli, na Komovima, a kada se podese finansijske, vremenske, i organizacione mogućnosti, onda napravimo neku dalju turu. Moram se pohvaliti da su planinari našeg udruženja proteklih mjeseci bili veoma aktivni i da su posjetili Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Bugarsku. te da se zastava bijeljinskog kluba zavijorila na mnogim vrhovima'', zaključio je Todorović.

Semberija info