ATLETIČARKA EMA KOVAČ, PRVAKINjA U SVOM UZRASTU U REPUBLICI SRPSKOJ I BIH :: Semberija INFO ::

 

ATLETIČARKA EMA KOVAČ, PRVAKINjA U SVOM UZRASTU U REPUBLICI SRPSKOJ I BIH


Jedanaestogodišnja Ema Kovač, učenica šestog razreda OŠ ,,Knez Ivo od Semberije“, već dvije godine trenira atletiku, a vrijedan i marljiv trud na redovnim treninzima donosi sjajne rezultate na takmičenjima školskog uzrasta. Ema je dvostruka prvakinja BiH i trostruka prvakinja Republike Srpske u svojoj uzrasnoj kategoriji.
Treninge održava na Gradskom stadionu i u Gradskom parku pod stručnim nadzorom trenera Miodraga Marjanovića i Živorada Sekulića.

-Moj prvi kontakt s atletikom je bio još dok sam pohađala vrtić ,,Dragan i Zoran“. Sa pet godina, na Maloj olimpijadi u Brčkom, osvojila sam prvo mjesto, a takmičila sam se, iako sam taj dan imala povišenu temperaturu. Kad sam krenula u osnovnu školu, za atletiku mog uzrasta nije bilo organizovano treniranje, pa sam molila roditelje da pronađu gdje mogu da trčim. Moji roditelji su vidjeli koliko imam smisla za ovaj sport koji se meni dopao, pa sam prije dvije godine počela aktivno da treniram u Atletskom klubu ,,Akademac“.  Uklopila sam se i jako mi je lijepo’’, pojašnjava Ema Kovač kako je počelo njeno bavljenje atletikom.

Ema ostvaruje odlične rezultate, te pokazuje ogroman atletski potencijal. Uspjesi koje je postigla su fascinantni, jer teško je pronaći nekog ko je u tako kratkom periodu i u toliko različitih disciplina, u svojoj uzrasnoj kategoriji, najbolji.
 
Svako takmičenje bolji rezultat

S obzirom na to da se još uvijek takmiči u konkurenciji do 12 godina, tzv. cicibanke, Ema je u prilici da svakim takmičenjem poboljša svoje rezultate u svim disciplinama u kojima se takmiči, a to su discipline na 60, 150, 200, 300, 400, 500, 600, 800 i 1.000 metara.  A, sve bolji rezultati su očevidni. 


Na prvoj trci, a bila je to trka sjećanja u Bijeljini, trka ,,Spomenko Gostić 2018“, održana 25. marta prošle godine, osvojila je treće mjesto u disciplini na 200 metara. Uslijedila je ,,Vidovdanska ulična trka“ u Brčkom, gdje je na 200 metara osvojila treće mjesto, ali samo sedam dana poslije u toj disciplini, na ,,Alfa uličnoj trci“ u Modriči, osvaja prvu zlatnu medalju. Na međunarodnom ,,Ljetnjem mitingu prijateljstva“ u Sremskoj Mitrovici osvaja drugo mjesto u disciplini na 300 metara, a osmog septembra 2018., na ,,Prvenstvu Republike Srpske za cicibanke“, koje je održano u Banja Luci, osvaja prvo mjesto i titulu prvakinje RS u disciplini na 600 metara. Uslijedila je trka u Vlasenici, gdje osvaja drugo mjesto na 200 metara, a na ,,18. Open Novog Sada“, međunarodnom atletskom mitingu, istrčala je najbolje vrijeme i osvojila zlato. U Šapcu je, na 20. krosu RTS-a, u disciplini na 500 metara osvojila četvrto mjesto, a na ,,Jesenjem krosu partizana“ u Beogradu dotrčala je do trećeg mjesta u disciplini na 400 metara.  U februaru 2019. godine, na ,,Belom krosu“ u Beogradu, koji je održan po 52. put, trči na 1.000 metara i sa ovog krosa, po prvi put, u naš grada donosi zlatnu medalju i pehar. U Brčkom je 16. marta održano prvenstvo BiH i RS u krosu, gdje u najtežoj discilini na 1.000 metara osvaja dvostruku titulu prvakinje BiH i RS. Uslijedio je odlazak na ,,39. Otvoreni kros Srema“ gdje u trci na 500 metara osvaja drugo mjesto, a zatim nastupa u Čitluku, na otvorenom prvenstvu BiH gdje je u disciplini na 600 metara osvojila prvo mjesto i titulu prvakinje BiH. Najbrža je bila i u Zvorniku u disciplini na 150 metara, kao i na republičkom takmičenju gdje je sa starijom uzrasnom kategorijom za mlađe pionirke osvojila prvo mjesto i titulu prvakinje RS u disciplini na 600 metara, sa oborenim rekordom BiH (1.46“), što je ujedno i najbolje ostvareno vrijeme u ovoj godini u regionu. Na ,,Vidovdanskoj trci“ u Brčkom na 200 metara ove godine bila je najbrža, a u istoj disciplini najbrža je bila i u Modriči, a zlatnu medalju je osvojila i u Goraždu u disciplini na 500 metara. 

-Posljenjih osam dana osvojila sam četiri zlatne medalje, a trčala sam u Krupnju u Srbiji, te u Vlasenici i Banja Luci’’, dodaje ova mlada sportašica koja posjeduje izuzetan talenat. Ema je potencijal  bh. atletike i atletike RS i pred njom je svijetla atletska budućnost.

Treba istaći da osim izuzetnih sportskih dostignuća, ova djevojčica je i odlična učenica. Uz sve treninge Ema Kovač, te školske obaveze koje izvršava na vrijeme i s velikom voljom pohađa školu stranih jezika, te može biti uzor svim svojim vršnjacima.

portal Semberija info