BORBA SA STRŠLjENOVIMA: Motka presuđuje :: Semberija INFO ::

 

BORBA SA STRŠLjENOVIMA: Motka presuđuje


Veliku prijetnju ljudima, pored niza kojekakvih opasnosti, predstavljaju i stršljenovi. Obično su oni najaktivniji tokom ljeta i jeseni, kada su visoke temperature i kada su oni, kako kažu mnogi, ,,najljući''. Ovih dana u njihovim kućica, koje su napravili na toplijim mjestima, ispod krovova starijih zgrada i drveća, već je mirno.



Znajući koliko je opasan ujed strešljena koji za mnoge, nažalost, može biti i koban, oni najhrabriji kreću u ,,borbu sa ovim opasnim kukcima'' tako što im ruše kuće. Međutim, srušiti kuću stršljenu nije lak posao. Najlakši način da se to uradi je, kažu znalci, uzeti dugu motku, po mogućnosti obući zaštitno odijelo, brzo porušiti kuću i skloniti se što dalje sa tog mjesta, jer se tada stršljenovi jako razljute i razlete na sve strane.


  
Mi smo ovih dana bili sudionici rušenja brojnih kućica ovih opasnih kućica u jednom domaćinstvu na Majevici. U ovom domaćinstvu su nam rekli da su ovo morali da učine, jer su se oni tokom ljeta i jeseni imali velike probleme, a znaju da se stršljenovi čim otopli vraćaju u svoje sagrađene domove.

Semberija INFO