INTERVJU: LjILjANA JOVIČIĆ, DIPLOMIRANI INŽENjER RUDARSTVA O SVOM POSLU :: Semberija INFO ::

 

INTERVJU: LjILjANA JOVIČIĆ, DIPLOMIRANI INŽENjER RUDARSTVA O SVOM POSLU


Ljiljana Jovičić, diplomirani inženjer rudarstva, tehnički rukovodilac otkrivke u Radnoj jedinici „Rudnik“ već 21 godinu radi u RiTE „Ugljevik“. Od 2006. godine Ljiljana je bila rukovodilac smjene, a od 2016. godine je tehnički rukovodilac otkrivke. O ovom nesvakidašnjem poslu za ženu i drugim pitanjima govori za portal Semberija info.
 
Svi procesi rada se olakšavaju i znatno ubrzavaju zahvaljujući savremenoj mehanizaciji? Kakva je oprema na Rudniku ,,Ugljevik’’ i kako je rudariti sada u odnosu na neka bivša vremena, svakako, imajući u vidu težinu tog posla?
- Imam u svojoj radnoj cjelini oko 400 radnika. Tu su rukovaoci bagera, dampera, buldozera, gredera, turnodozera, kompletna otkrivka na površinskom kopu. Kompletan proces odvija se pod mojim rukovođenjem. Danas je rudarima puno lakše raditi, nego što je to bio slučaj prije dvadesetak godina. Svi radovi su mehanizovani. Imamo dobru mehanizaciju, iako nam u posljednjih nekoliko godina sporije stiže nova oprema zbog velikih ulaganja u investicije oko elektro – filtera i postrojenja za odsumporavanje. Slabije stanje je sa pomoćnom mehanizacijom, ali, mi se borimo i svi radnici daju puni doprinos da bi se ostvario plan na otkrivci. Već do sada, sedamnaestog decembra, prebačen je godišnji plan za 630.000 metara kubnih otkrivke, ne računajući kompletan decembar, tako da se nadamo rekordnoj proizvodnji.
 
Rudarski posao je težak. Na koji način vi realizujete projektovane zadatke sa zaposlenima na Rudniku?
- Prije svega, moramo biti ljudi, imati dobru komunikaciju i razumijevanje. Međusobno se ispomažemo i nadopunjujemo u tehnološkom procesu. Na taj način sami sebi olakšavamo posao.
 
Kako je biti rukovodilac posla, za koji se obično opredjeljuju muškarci i kakva je saradnja sa rudarima?
-U svakom poslu bude i grešaka i čovjek mora snositi posljedice. Ipak, ovo jeste muški posao i puno je odgovoran. Zahtijeva veliku žrtvu, pogotovo kod radnika koji rade u četverobrigadnom sistemu. Kad svi spavaju mi radimo, ili, kad svi rade mi spavamo. Nije jednostavno, ali, takav vam je rudarski posao“, kaže Ljiljana Jovičić i naglašava da za sve ove godine nikada nije doživjela nijednu neprijatnost u tom smislu.

portal Semberija info (Lj.Ljubojević)