SLAVINjAK: BIJELjINA JE GRAD KOJI ŽIVI PUNIM PLUĆIMA :: Semberija INFO ::

 

SLAVINjAK: BIJELjINA JE GRAD KOJI ŽIVI PUNIM PLUĆIMA


Priveli smo kraju još jednu kalendarsku godinu. S obzirom na to da ste na čelu jednog uspješnog preduzeća, kao što je „Spektar drink“, ali i na čelu Savjeta privrednika grada, zamolio bih Vas da date svoju ocjenu o protekloj poslovnoj godini u semberskoj privredi.
- Ekonomsku situaciju i poslovno okruženje na području Bijeljine i Semberije možemo gledati iz dva ugla, odnosno sa dva aspekta. S jedne strane, globalno gledajući kretanja na nivou grada, mislim da je gradska privreda zadržala jednu ekspanziju. Tu mislim na aktiviranje poslovnih zona i na otvaranje novih privrednih subjekata na području grada i Semberije. Stvoren je značajan osnov za zapošljavanje nove radne snage, za povećanje broja zaposlenih, za rast plata i rast standarda radnika. Bijeljina je grad koji živi punim plućima, što pokazuju i svakodnevne gužve u saobraćaju. Grad ima svoju perspektivu i to je ono što nas raduje. Svaki privredni subjekt ima neke svoje lične probleme i svoju specifičnu problematiku. Kao privrednici, nastojimo da se borimo i nosimo s tim problemima.
 
To najbolje možete, vjerovatno, sagledati iz ugla poslovanja Vaše firme?
-Naša firma ima jedno stabilno poslovanje, ali se već osjeća i problem nedostatka kvalifikovane i kvalitetne radne snage. U ovoj godini smo imali značajan odliv radne snage iz proizvodnje i uglavnom su radnici otišli u EU i na zapad. Mnogi su otišli u Sloveniju, Njemačku, Austriju i mi za taj problem nemamo adekvatno rješenje. Plate su tamo duplo i tri puta veće nego kod nas. Naš standard i način rada ne može dozvoliti toliko povećanje plata. S druge strane, naše plate ne mogu značajnije rasti, jer su nam velike ekonomske sile i globalisti sa evropskog i svjetskog tržišta odredili to posljednje mjesto, mjesto na začelju kolone. Mi smo u „Spektar drinku“ u ovoj godini povećali plate u prosjeku za nekih 100 KM ili za 10 do 15 odsto, zavisno od radnog mjesta. Namjeravamo da zadržimo kontinuitet povećanja plata i u narednom periodu. Da bismo povećali plate, moramo povećavati i cijene naših proizvoda i usluga. Profit preduzeća iz godine u godinu je sve manji i manji. Sada je uspjeh zadržati pozitivno poslovanje i u realnom sektoru pozitivna nula u poslovanju je sve više izražena.
 
To je rezultat koji je u matematici pomalo čudan i apsurdan. U ekonomiji i privredi, vjerovatno, ima svoju posebnu težinu?
-Pozitivna nula znači da smo još uvijek likvidni, stabilni i da imamo potencijal za naredni period da idemo naprijed. Radna snaga iskazuje ogromnu fluktuaciju na ovim prostorima. Ljudi, nažalost, odlaze i zbog toga bi u narednom periodu trebalo značajnije povećavati plate radnicima. Plan u „Spektar drinku“ je da i u narednoj godini povećamo plate za 10 do 15 odsto. Ne možemo više od toga, jer ukoliko budemo više povećavali cijene svojih proizvoda, postaćemo nekonkurentni. Na tržištu je velika ponuda robe, hiperprodukcija svega i svačega. Evropska privreda je u recesiji. Izražena je velika ponuda robe, dok je potrošnja ograničena. Neki privredni subjekti neće moći izdržati ovu trku i neminovno će se gasiti. Neki drugi će zauzimati njihova mjesta. Ostaje nam da vjerujemo da će se društveni i ekonomski sistem reformisati i razvijati, te da će se i stvari krerati nabolje“.
 
U Bijeljini su u ovoj godini pokrenute velike investicije u drvno –prerađivačkom sektoru, na primjer. Grade se fabrike koje koštaju od šest do deset miliona KM. S druge strane, kako i sami kažete, kvalifikovani i kvalitetni radnici postaju već problem na našem tržištu, jer ih nema dovoljno?
-Očekujemo značajnu podršku Vlade RS koja treba da smanji doprinose na plate. Na taj način se može poboljšati ekonomski ambijent. Rasterećenje privrede je neminovnost, jer bi onda privrednici mogli to umanjenje doprinosa  usmjeriti u povećanje plata. Drugi korak je modernizacija opreme i automatizacija proizvodnih procesa, odnosno smanjenje potrebe za radnom snagom. Rješenje se mora tražiti i kroz povećanje cijene prozvoda. Mnogi naši poslovni partneri najavili su povećanje cijena svojh proizvoda od Nove godine. To je slučaj sa fabrikom stakla, koja je najavila povećanje cijena za šest do sedam odsto. Najavljeno je i povećanje cijene električne enrgije od 10 -15 odsto”.
 
Kupovna moć stanovništva slabi, robe ima u izbolju, kvalitetni radnici odlaze. Imamo problema i sa obrazovnom politikom, jer školujemo kadrove za berzu rada, a ne za konkretna radna mjesta.
-Mi smo više puta pokretali inicijative da se mladi usmjeravaju u zanatska, radnička zanimanja. Mladi, generalno, nisu spremni da rade u realnom sektoru. Svojevremeno sam izjavljivao da dobrog majstora treba platiti kao hirurga, ali to nije dobro shvaćeno u javnosti. Danas je sve teže angažovati dobrog majstora u bilo kojoj sferi. Naše iskustvo je takvo da od desetak momaka koji završe tehničku školu samo jedan ili dvojica njih iskažu interesovanje da rade u našoj službi održavanja postrojenja. Srećom, imamo dobre majstore u našem preduzeću. Dobri majstori će sve više biti traženi i cijenjeni u našoj privredi. Prije mjesec i po dana na birou smo tražili radnike za proizvodnju. Uslov je bio – završena srednja škola i životna dob do 40 godina starosti. Od 2.500 takvih radnika na birou, javilo nam se svega njih dvanaestoro. Od tih dvanaest radnika, njih šestoro smo primili na probni rad. Ostala su samo dvojica. I ovaj podatak govori puno o stanju koje imamo danas. Neki ne žele da rade, drugi rade na crno, jer je siva ekonomija veliki problem ovog društva. Nivo svijesti kod mladih je još uvijek sveden na ono: “Uči da ništa ne radiš”. Ne može se živjeti bez rada, jer vrijeme pokazuje da danas morate biti vrhunski ekspert u svom poslu, da biste opstali. Samo to je recept za budućnost”.
 
Zdušno ste podržali projekat izgradnje auto – puta kroz Semberiju. Da li je i to jedan zalog za bolju budućnost?
- Mislim da ovaj prostor u budućnosti može postati interesantan za velike kompanije sa zapada koje će ovdje doći i zbog svog interesa i zbog jeftine radne snage. Druga faza je povećanje plata radnicima.Sa modernim putevima brže će doći i inostrani ulagači. Mogu samo obećati toliko, dok sam na čelu svoje firme,  da će moji radnici primate plate na vrijeme i da će državi biti izmirene sve obaveze. Plate i standard mojih radnika će rasti, a oni koji žele nešto više, sreću će potražiti u drugim firmama i na drugim prostorima”.

portal Semberija info (Lj.Ljubojević)