PORODIČNO PREDUZEĆE VS KOMERC DOO BIJELjINA: IZVOZE NA TRŽIŠTE KINE, EVROPE I BLISKOG ISTOKA


Porodično preduzeće „ VS Komerc“ iz Patkovače bavi se transportom robe i preradom drveta. Već desetak godina, nesmanjenim intenzitetom, razvija se preduzeće koje trenutno zapošljava stotinjak radnika. Značajnu količinu svojih proizvoda „VS Komerc“ plasira na tržištu Bijeljine i okoline, ali, praktično, oko 95 odsto ogrjevnog drveta i bukove daske prodaje u evropskim zemljama, zemljama Bliskog istoka i u Kini. Godišnje plasiraju između deset i 15.000 paleta ogrjevnog drveta.
 
Braća Vitomir i Slavomir Ćato, koji su rođeni u Vitezu, suvlasnici su ove i još dvije firme koje ukupno zapošljavaju oko 150 radnika. Vitomir kaže da se od 2006. godine ovo preduzeće bavi međunarodnim transportom, da bi se tri godine kasnije počelo baviti i preradom drveta.
 

- Brat i ja smo se odlučili za kombinaciju transporta i prerade drveta. Nakon transporta, prerada drveta je došla kao neka prihvatljiva solucija, kako bismo lakše naplatili svoj rad u transportu. Ušli smo u velike investicije i naš krajnji cilj i poslovni plan je proizvodnja namještaja. Prije toga ćemo pokrenuti proizvodnju briketa i parketa. Trenutno se bavimo masovnom proizvodnjom cijepanog ogrjevnog drveta i  od 2015. godine preradom bukovih trupaca u dasku, kao poluproizvoda za izvoz. Praktično, ono što proizvedemo u fabrici, mi vlastitim prevoznim sredstvima dostavljamo kupcima. Zapošljavamo između 90 i 110 radnika, zavisno od sezone i potreba za radnom snagom. Već sada radna snaga postaje ozbiljan problem. Plate u proizvodnji smo povećali za više od 50 odsto, ali, još uvijek imamo izražen problem pronalaženja kvalitetnih i vrijednih radnika. Vozači odavno imaju konstantne zarade, ali je i vozače teško pronaći na berzi rada. Što se tiče proizvodnje, osjećamo potrebu za radnicima svih profila, od nekvalifikovanih, preko polukvalifikovanih, do visokokvalifikovanih radnika, u ovoj našoj drvnoprerađivačkoj djelatnosti“.
 


Migracije i radna snaga
 
 Vitomir Ćato kaže da su u proizvodne hale, sušare i postrojenja investirali ogromna sredstva do sada. Već u ovoj godini braća Ćato planiraju da uđu u proizvodnju briketa. Velike migracije stanovništva nakon rata dovele su do toga da ovaj i drugi drvnoprerađivački kapaciteti lakše pronalaze radnu snagu u Semberiji, nego što bi to bio slučaj sa Romanijom i Birčem, gdje se nalaze veliki šumski kompleksi i sirovina za preradu. 
 

Vitomir Ćato za portal Semberija info  kaže da je danas teško zadržati radnike i većim platama, jer novac, u praksi,  nije jedini stimulans za radnika.
 

- Imamo veliki problem sa poimanjem radnog vremena, u smislu prava i obaveza. Mi, kao poslodavci, možemo razgovarati o cijeni tog radnog vremena koje radnik provede u fabrici. Ukoliko sa povećanjem plate za 50 odsto ne dobijete boljeg i kvalitetnijeg radnika, onda nešto nije u redu s poslodavcem ili sa radnikom. Dakle, novac nije jedini stimulans. I ovdje radnici mogu sebi i svojoj porodici obezbijediti solidan standard. Važan je kvalitet rada, njihova predanost poslu, jer, to se brzo prepozna na radnom mjestu. Svi oni koji nešto vrijede, koji održavaju fabriku u životu, moraju se i dobro platiti“.
 
portal Semberija info (Lj. Ljubojević)