NAPUSTIO RAD U AUSTRIJI I POKRENUO POSAO U ZAVIČAJU :: Semberija INFO ::

 

NAPUSTIO RAD U AUSTRIJI I POKRENUO POSAO U ZAVIČAJU


Među rijetkima koji su se sa privremenog rada u Austriji, kako kaže, na vrijeme, još prije dvadesetak godina, sa suprugom i djecom iz školske klupe, vratio u svoj zavičaj je Žarko Božić, metalostrugar, vlasnik Zanatske radnje „Božić“ koja se bavi izradom svih vrsta zupčanika, mašinskih elemenata širokog spektra, dijelova za prehrambenu, mesnu, poljoprivrednu, građevinsku i rudarsku mehanizaciju.

Već šesnaest godina Božić uspješno sarađuje sa poslovnim partnerima iz BiH i Hrvatske, Županje, Vinkovaca, Osijeka i drugih hrvatskih gradova.
 
Dok mladi ljudi masovno odlaze iz BiH ili se pripremaju za taj korak, Božić za portal Semberija info kaže da se njegova porodica odlučila na povratak i na razvijanje posla u Bijeljini.
 
- Mladi koji nemaju osjećaj prema zavičaju i precima, puno teže prolaze u životu. Otišao sam, prvo u Sloveniju, nakon toga i u Austriju, s prevashodnim ciljem, da se vratim što prije. Kao četvrto dijete, iz siromašne porodice, rano sam otišao u Sloveniju. Danas moji sinovi, Savo i Bojan, rade sa mnom na istom poslu, ali, ovdje, u zavičaju. Živimo na selu, imamo sasvim dovoljno za pristojan život. Stariji sin Savo je završio mašinstvo u Novom Sadu i magistrirao je. Mlađi sin Bojan je mašinbravar. Imamo još trojicu zaposlenih radnika“.
 
Božić kaže da je imao izuzetno jaku volju i želju da zarađeni novac investira u neki konkretan projekat u svom zavičaju. On ističe da je svaki početak težak, ali da se uz puno rada i odricanja mogu postići rezultati.
 
-Naša uža specijalnost su zupčanici. Za to je neophodno znanje i veliko iskustvo. Za ovo što radimo među prvima smo u BiH. Nema zupčanika koji mi ne možemo izraditi. Reklama nam u ovom poslu nije neophodna, jer su nam naručioci poslova najbolja reklama. Nama su neophodni metalostrugari, operateri na CNC mašinama i glodači. Ova zanimanja nisu neophodna samo u mojoj radnji, već i u drugim  firmama iz ove branše. Moja velika sreća je što je stariji sin Savo završio Mašinski fakultet u Novom Sadu i što govori dva strana jezka. Mlađi sin, mašinbravar, takođe se odlično uklopio u ovaj posao. Kod mene radnici rade po petnaest, dvadeset godina neprekidno“.
 

Žarko Božić, kao poslodavac, zanimljiv je i po tome što svoje radnike svake godine, uoči Božića, daruje malim dukatom, dok im za desetogodišnjicu rada daruje veliki dukat. Svoje sinove na vrijeme je pripremio za život, učeći ih radnim navikama. Kada je stariji sin Savo završavao fakultet, obećao mu je automobil. Međutim, u međuvremenu su u Novom Sadu pronašli polovnu mašinu za izradu velikih zupčanika. Sin se nije dvoumio. Rekao je ocu da će ta mašina zaraditi novi automobil i tako je i bilo.
 
-Čovjek sam sebe gradi i izgrađuje. Nevolja čovjeka okali i prekali. Naša privrženost zavičaju i povratak su se pokazali kao ispravan potez. Svojim sinovima često kažem da, kada za to dođe vrijeme, dijele novac od zarade, a da ne dijele firmu. Posla ima i ovdje, ali treba da postoji poštovanje i velika odgovornost prema poslu“, kaže Žarko Božić, koji od starijeg sina već ima dva unuka, a očekuje da će ih biti još.
 
Kaže da bi volio da i unuci budu mašinci.
 
portal Semberija info (Lj.Ljubojević)