LAZIĆI VEĆ PRIPREMAJU SADNjU RANOG KRASTAVCA :: Semberija INFO ::

 

LAZIĆI VEĆ PRIPREMAJU SADNjU RANOG KRASTAVCA


Mladen Lazić, iz Golog Brda, vlasnik porodičnog preduzeća „Mameks“, još početkom februara zasijao je rasad ranog krastavca, a ovih dana priprema i sadnju krastavca. Mladen trenutno grije 25 plastenika na površini od jednog hektara.

- Pripremamo plastenike za sadnju. Trenutno imamo ukupno oko stotinu plastenika, na površini od četiri hektara. Plastenici na tri hektara se ne zagrijavaju. Nabavili smo i sjemenski krompir za sijanje na površini od dvadesetak hektara. Imamo ugovorenu proizvodnju na šest hektara, a sa četrnaest hektara krompir će ići u pijačnu prodaju. Pripremamo i sijanje cvekle i drugog povrća, što ćemo dogovoriti sa lancem marketa. S obzirom na to da ćemo uskoro otvoriti fabriku za preradu povrća, orjentisali smo se na proizvodnju krastavca koji će biti u deficitu ove godine. Puno je mladih ljudi otišlo u inostranstvo i ne žele se baviti poljoprivredom. Slobodo možemo reći da je poljoprivreda u laganom padu, ne samo u Semberiji, već i na području cijele BiH. Moji sinovi, Miljan i Miodrag, kao i kćerka Miljana, ne razmišljaju o odlasku u inostranstvo. Oni i supruga Zorica su mi velika podrška u ovom poslu. Pokrenućemo preradu povrća, što će zahtijevati puno svježe sirovine. Zbog toga ćemo za početak proizvesti krastavac kornišon na hektar i po do dva, cveklu i papriku za šarenu salatu, kao i kupus i mrkvu. Već pripremamo plan sa našim tehnologom za sjetvu u ovogodišnjoj sezoni. U narednih desetak dana intenzivno će krenuti sadnja krastavca u plastenicima sa podnim grijanjem, sijanje luka, cvekle i drugog povrća. Pripremljene su i parcele za martovsku sadnju krompira“.

Lazić ističe da će ove godine povrće sijati na ukupnoj površini od četrdesetak hektara. On kaže da sa ovim površinama preduzeće „Mameks“ predstavlja lidera proizvodnje u Republici Srpskoj.



-Fabrika za preradu povrća će u maju biti puštena u probni rad. Intenzivno radimo na montiranju proizvodnih linija. Imamo iskusnog tehnologa i insistiraćemo na novim proizvodima koji će se bazirati na svježem povrću koje će stizati direktno sa njive. Poenta je na kvalitetnoj sirovini i zdravoj hrani. Firma „Mameks natural“ će ponuditi neke nove recepte i proizvode koji su spoj tradicionalnih recepata naših baka i majki. Nećemo ići na kvantitet, već na kvalitet. Želimo da u ovoj proizvodnji osvojimo vlastiti, prepoznatljiv brend. Do sada smo investirali oko milion KM u izgradnju nove fabrike. Vjerovatno će neko od lokalnih i entitetskih vlasti prepoznati naše ideje i naše napore“, kaže za portal Semberija info Mladen Lazić, ističući da već unaprijed ima pripremljene ugovore o plasmanu proizvoda, jer BiH trenutno uvozi oko 70 odsto povrća i prerađevina.
 
Portal Semberija info (Lj. Ljubojević)