BILjANA PETROVIĆ, PREDSJEDNIK I TRENER U ŠKOLI FUDBALA SOKER KIDS: Žena sa više pečata u sportskoj karijeri :: Semberija INFO ::

 

BILjANA PETROVIĆ, PREDSJEDNIK I TRENER U ŠKOLI FUDBALA SOKER KIDS: Žena sa više pečata u sportskoj karijeri


Biljana Petrović je prva žena u našem gradu koja je počela da se aktivno bavi fudbalom. Rođena je 1986. godine u Bijeljini, a po zanimanju je diplomirani ekonomista, zaposlena u javnom sektoru. Predsjednik je i trener u Školi fudbala za djevojčice i dječake ,,Soccer kids Bijeljina’’.

Sportski put je započela u osnovnoj školi, gdje osvaja mnoge medalje i pehare, takmičeći se u više sportova. U tom periodu počinje aktivno da trenira košarku u Košarkaškom klubu ,,Radnik’’.

Sa istim uspjesima nastavlja i u srednjoj školi, gdje biva proglašena za najbolju košarkašicu i fudbalerku takmičenja srednjih škola na području Bijeljine. Nagrada za najbolju fudbalerku podstakla ju je da počne aktivno  da trenira fudbal. Trenirajući uporedo košarku i fudbal, upisuje Fakultet poslovne ekonomije na Univerzitetu Istočno Sarajevo. Tokom studiranja niže sportske uspjehe, takmičeći se u više sportova, a zlatnu medalju u stonom tenisu osvaja na studentskoj Univerzijadi u Doboju. Košarku je igrala u ŽKK ,,Radnik’’ Bijeljina, ŽKK ,,Plus’’ Bijeljina, ŽKK ,,Rudar’’ Ugljevik.

Fudbalsku karijeru započela je u ŽNK ,,Iris’’ Zenica, gdje biva pionir ženskog fudbala u tom gradu. Zatim se vraća u svoj rodni grad, gdje kao kapiten u ŽFK ,,Radnik Bumerang’’ prvi put osvaja Kup Republike Srpske. Put je dalje vodi u ŽFK ,,Lokomotiva’’ Brčko.

Gradeći poslovnu karijeru, Biljana i tu uspijeva da pokupi poneku medalju, nastupajući za Upravu Grada Bijeljina na radničkim sportskim igrama. Igrajući fudbal, Biljana sportsku karijeru gradi i kao savezni sudija ženske Premijer lige u fudbalu. Ljubav prema fudbalu kruniše 2011. godine formiranjem prve škole fudbala za djevojčice i dječake u Bosni i Hercegovini - ,,Soccer kids Bijeljina’’.



Ova škola okuplja djecu u sedam uzrasnih kategorija i predstavlja jedan od najmasovnijih sportskih klubova u Bijeljini. Kroz školu je do sada prošlo više od 1.800 djevojčica i dječaka, od kojih su mnogi danas uspješni sportisti. Za osam godina postojanja ove škole fudbala, njeni polaznici su u naš grad donijeli više od 1.000 medalja sa raznih takmičenja.

Od 2012. godine organizuje se turnir ,,Soccer  day’s Bijeljina’’ koji svake godine u našem gradu okupi stotine mališana, stekavši ugled najboljeg turnira u regionu.

Svoju trenersku karijeru Biljana Petrović nastavlja kroz seminare i edukacije trenera, a kruna će biti sticanje UEFA ProLicence, čime će postati jedna od rijetkih žena fudbalskih trenera u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini sa ovom licencom.

Semberske novine - Semberija info