Đoko Simić, predsjednik Skupštine opštine Ugljevik: Puno smo uložili i još uvijek ulažemo u infrastrukturu :: Semberija INFO ::

 

Đoko Simić, predsjednik Skupštine opštine Ugljevik: Puno smo uložili i još uvijek ulažemo u infrastrukturu


Đoko Simić, predsjednik Skupštine opštine Ugljevik već devet godina obavlja funkciju prvog čovjeka lokalnog parlamenta u Ugljeviku. Simić podsjeća da je, nakon prvih višestranačkih izbora, bio potpredsjednik Skupštine opštine Ugljevik od 1998. godine do 2001. godine, nakon čega je, kako kaže, do 2008. godine potpuno izašao iz politike, da bi se ponovo politički aktivirao.



„Na neki način sam i živi svjedok kroz koje je sve faze i procese naša lokalna zajednica prošla neposredno nakon rata, pa sve do danas. Od jedne nerazvijene opštine, došli smo do toga da smo svrstani u red izrazito razvijenih opština koja trenutno ima najveći prosjek plata u Republici Srpskoj. Naravno, RiTE „Ugljevik“ je nosilac razvoja cijele ove regije, samim tim i naše lokalne zajednice. Naravno, i naša lokalna zajednica za razvoj i napredovanje tog velikog elektroenergetskog sistema daje i svoje žrtve. Jedan veliki dio naše opštine je teritorijalno ustupljen za razvoj rudnika i termoelektrane. To su dijelovi opštine na kojima se ugalj eksploatiše već jedan duži vremenski period. Ustupanjem tog zemljišta stanovništvu su obezbijeđene materijalne nadoknade, ali smo u situaciji da određeni broj stanovništva zbog svojih ličnih potreba i životnih planova odlazi iz naše opštine. I to nam stvara određene dodatne probleme. Ipak, kada se sve sabere i oduzme, ipak je RiTE „Ugljevik“ nosilac razvoja. Nedavno je realizovan značajan projekat odsumporavanja, a  nadamo se da će biti realizovana i najavljena velika investicija otvaranja novog kopa i novog elektroenergetskog bloka. To bi dobro došlo za zadržavanje stanovništva na ovom prostoru i stvaranje novih životnih perspektiva za ljude koji ovdje žive“, kaže Đoko Simić.



Govoreći o periodu iz 2008. godine, kada je preuzeo funkciju predsjednika Skupštine opštine, Đoko Simić kaže da čak ni sva ugljevička sela tada nisu bila teritorijalno povezana.

„Da bi se do Ugljevika došlo iz Grnje Krćine, trebalo je putovati kroz Pilicu, proći preko teritorije Bijeljina i nakon toga doći u Ugljevik. Mi danas nemamo nijednu mjesnu zajednicu, a ima ih ukupno 25, koja nije povezana dobrim asfaltnim putem sa sjedištem opštine Ugljevik. Nemamo nijednu mjesnu zajednicu u kojoj je neriješeno pitanje vodosnabdijevanja. Puno sredstava investirano je u podsticaje za razvoj poljoprivrede, za nabavku mehanizacije, novo zapošljavanje. Mi smo u ovoj godini donijeli odluku za dodjelu 40 studentskih stipendija, ali smo na kraju izmijenili odluku i dodijelili 63 stipendije, jer je toliko bilo i studenata koji su ispunjavali uslove za dodjelu opštinske stipendije. Finansiramo potrebe obrazovnih i zdravstvenih ustanova, a donijeli smo i odluku o smanjenju cijene smještaja u vrtić. Trenutno mjesečni smještaj jednog djeteta u vrtić košta 95 KM, za dvoje djece iz jedne porodice odobrava se popust, za treće dijete odobrava se besplatan boravak. U ovoj godini za sport ćemo izdvojiti oko 260.000 KM. Značajna su izdvajanja i za udruženja građana. Sve budžetske obaveze opštine na vrijeme se ispunjavaju, onako kako je i planirano, a imali smo i određeni suficit u budžetu“.

Đoko Simić ističe da su sve ovo pokazatelji koji potvrđuju konstataciju o stabilnom funkcionisanju lokalne zajednice.



„Mi u proteklom periodu nismo imali problema sa funkcionisanjem skupštinske većine. Većina odluka, skoro više od šezdeset odluka, doneseno je jednoglasno. I taj podatak ukazuje na dobro planiranje, usaglašenost odluka, korektnu saradnju ili nedostatak primjedbi na rad izvršnog dijela vlasti. Stabilnu skupštinsku većinu u Ugljeviku predstavlja SDS, SRS, PDP, SP i NDP. Definisali smo i projekte koje ćemo realizovati u okviru plana kapitalnih ulaganja. Neki projekti su realizovani, dok se za određene projekte provodi postupak javne nabavke. Planirali smo da taj dvogodišnji plan kapitalnih investicija realizujemo tokom ove godine. Imamo i projekte koje realizujemo u saradnji sa evropskim fondovima. Trenutno je najveći projekat uređenje korita rijeke Janje, koji finansira Evropska banka za obnovu i razvoj u okviru projekta zaštite od poplava. Koristimo mogućnost da uređenjem korita rijeke Janje uredimo i južni dio opštine Ugljevik, tako da i opština izdvaja sredstva za izgradnju pješačke staze, javne rasvjete i drugih neophodnih sadržaja“.

Govoreći o potrebi zadržavanja mladih, obrazovanih ljudi na području opštine Ugljevik, Simić kaže da je to trenutno najveći problem u ovoj regiji, na nivou Republike Srpske, ali i u cijelom regionu.

„Mi smo povećali izdvajanja za novorođenčad, a opština izmiruje i troškove rada patronažne sestre u Domu zdravlja, koja posjećuje porodilje. Razmišljamo i o uvođenju dodatnih izdvajanja. Ipak, suočeni smo sa trendovima koje je teško kontrolisati i zaustaviti. Odlaze mladi čak i iz zemalja EU i mi nismo u tome izuzetak. Mi ćemo na sve moguće načine nastojati da zadržimo mlade ljude na ovim prostorima, jer je to gorući problem našeg društva danas. Društvo koje ostane bez mladih, ne može računati na budućnost. Opšte je poznata činjenica da se nakon rata i razaranja relativno brzo mogu obnoviti materijalna dobra, ali, kada se uništi obrazovni sistem, posljedice su daleko veće i poraznije. Zbog toga i u tom smislu treba provesti određene reforme“.

Simić kaže da je u međuvremenu održan i sastanak Foruma za bezbjednost u Ugljeviku da bi se pravovremeno reagovalo na odluke Vlade RS i resornog ministarstva koje se odnose na sprečavanje eventualnih posljedica koje može izazvati virus korona.

„Donijeli smo na Forumu bezbjednosti određene zaključke koje ćemo realizovati na nivou Doma zdravlja, u okviru sanitarne inspekcije, Policijske stanice i drugih nadležnih službi. Ugljevik je mala lokalna zajednica i, srećom, trenutno nemamo registrovanih slučajeva oboljelih od virusa korona. Ipak, prevencija je u svakom slučaju neophodna“, kaže Đoko Simić.

Semberske novine - Semberija info - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević