Međunarodni dan sestrinstva: Sestre u Infektološkoj ambulanti :: Semberija INFO ::

 

Međunarodni dan sestrinstva: Sestre u Infektološkoj ambulanti


Danas, 12. maja, obilježava se Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara, a u značaj njihovog rada u cijelom svijetu, mogli smo se uvjeriti gledajući svakodnevnu borbu i nesebičnost iskazanu u brizi za pacijente. Strah od pandemije kod svih nas, samim tim i njih, pobijedila je profesionalnost, stručnost i humanost.

Medicinska sestra Aida Petonjić radi kao sestra u Odsjeku za endoskopiju u bolnici “Sveti Vračevi”, a sve vrijeme od pojave pandemije, raspoređena je u Infektološku ambulantu.
 
Medicinske sestre Slađana Radić i Aida Petonjić

- Ponosna sam na svoj humani poziv jer je nemjerljiv osjećaj kad pomažete pacijentima u liječenju, ne samo njihove bolesti već i kao podrška da pobijede strah. Angažovanje u Infektološkoj ambulanti ni jednog trenutka nisam shvatila kao mogućnost da se i meni može dogoditi da se inficiram. Jedino o čemu sam razmišljala je da budem maksimalno odgovorna i skoncentisana na pravilno korištenje zaštitne opreme kako bih zaštitila druge oko sebe”, kaže sestra Petonjić. Njena koleginica, medicinska sestra Slađana Radić, koja u Infektološkoj ambulanti radi već dvije godine, kaže da je posao zdravstvenog radnika stresan, ali naglašava da se ovaj poziv bira upravo zbog želje da se pomogne pacijentima.

- Naš posao je da pomognemo i ništa nam ne pada teško, posebno što radimo timski i podrška smo jedni drugima. Sve to doprinosi da tretiramo pacijente stručno i profesionalno. Posvećenost pozivu je naš pokretač, a osmijeh na licu izliječenog pacijenta je nemjerljiv”, kaže sestra Radić. O požrtvovanosti ekipe u Infektološkoj ambulanti, šef Odsjeka infektologije, infektolog dr Aleksandra Radojčić kaže da ne postoje adekvatne riječi za njihovu požrtvovanost.
 
Dr Aleksandra Radojčić i medicinske sestre Slađana Radić i Aida Petonjić

- Čestitam im dan setrinstva uz zahvalnost na nesebičnom radu koji svakodnevno pokazuju pomažući pacijentima”, rekla je dr Radojčić. Ona je, govoreći o radu u Infektološkoj ambulanti naglasila da imaju stručnu, profesionalnu i predanu ekipu.

- Uz mene je od prvog dana i mladi kolega specijalizant pedijatrije, koji mi je desna ruka u poslu od pojave pandemije, a tu su i dvije veoma stručne i sposobne medicinske sestre. Ono što je posebna odlika ovog tima je što od prvog dana nismo razmišljali da li je radni dan, vikend ili praznik, a nismo razmišljali ni o trajanju radnog dana. Jednostavno, dostupni smo u svako doba dana i noći, kako bismo ovom medicinskom izazovu odgovorili na najbolji način”, kaže dr Radojčić dodavši da u svom radu imaju maksimalnu podršku menadžmenta bolnice.

Pridružujemo se čestitkama povodom Međunarodnog dana sestrinstva uz želju da njihov rad bude uvijek kvalitetno vrednovan.

​Semberija info - O. Stjepanović