Ukraden stećak u Osmacima :: Semberija INFO ::

 

Ukraden stećak u Osmacima


„Naša domovina krije mnoge starine. Jedne na površlju zemlje zub vremena namilo satire na naše oči, druge u zemlji čekaju uskrsnuće; jedne se raznašaju kojekuda, a mi baš domorodci stojimo savijenih ruku, pa mirno gledamo to. To je, vjera i Bog, za nas bruka i sramota. Propadaju nam starine, iz kojih se poznajemo mi i preci naši.“
 
Na ovaj način je na problem uništavanja istorijskog nasljeđa u BiH ukazao Petar Mirković davne 1889. godine, u prvom broju Glasnika Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Danas 131 godinu kasnije gotovo ništa se nije promijenilo. Pojedinci se trude da unište i to što se od istorijskih spomenika do danas sačuvalo. Tako je 11. maja 2020. godine policijskoj stanici u Osmacima prijavljena krađa stećka sa srednjovjekovne nekropole u blizini sela Mramorak.


 
„U pitanju je jedna veoma značajna, ali i istovremeno naučnoj istoriografiji nepoznata nekropola srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika, karakteristična po tome što dominiraju stećci oblika stele.“ – navodi Goran Popović, master istorije, iz Osmaka.
 
„Stećci se nalaze u gustoj šumi oko 500 metara zapadno od gradine u selu Mramorak. Nekropola se sastoji od 34 stećka i po tome ona spada u red većih nekropola na području sjeveroistočne Bosne. Broj stećaka je sigurno veći jer su 50-ih godina prošlog vijeka, prilikom proširivanja lokalnog puta mašine prošle kroz donji dio nekropole. Tom prilikom je dio stećaka uništen, dok je većina zatrpana zemljom sa zapadne strane puta. Vrhovi zatrpanih stećaka vidljivi su u kasnu jesen i rano proljeće, kada je niska vegetacija.“ – objašnjava G. Popović.


 
Krađu stećka prijavila je grupa izletnika koja je u nedjelju, 10. maja primijetila tragove kopanja i o tome obavijestila lokalnu policijsku stanicu u Osmacima. Inspektori policijske uprave, u pratnji nadležnih iz lokalne samouprave, izašli su na teren i izvršili uviđaj. Tom prilikom konstatovano je da je u sredini nekropole, nedaleko od puta, nedostaje jedan stećak.
 
„Nepoznate osobe su otkopale dio stećka koji se nalazio pod zemljom i odvukle ga niz brdo do puta. Tu je stećak natovaren na prevozno sredstvo, vjerovatno traktor ili neko terensko vozilo i odvezen u, za sada, nepoznatom pravcu.“ – ističu iz policijske stanice Osmaci.
 
Da su na zemlji vidljivi tragovi prevlačenja stećka navodi i Mladen Popović, načelnik odjeljenja lokalne samouprave opštine Osmaci, koji je zajedno sa inspektorima prisustvovao uviđaju. „Ranijih godina smo zaticali srušene stećke i iskopane grobove, ali sada su ti lopovi, koje možemo nazvati i Vandalima, otišli korak dalje i drznuli se da ukradu stećak.“ – za žaljenjem govori M. Popović.
 
S obzirom da ova nekropola stećaka nije evidentirana u naučnoj literaturi, a opština Osmaci ne posjeduje evidenciju kulturno-istorijskih spomenika na njenoj teritoriji nije moguće precizno utvrditi izgled ukradenog stećka.
 
„Na osnovu mesta na kome se nalazio, odnosno stećaka koji su bili u njegovoj bilizini, može se izvesti zaključak da je ukradeni stećak bio u obliku stele, manjih dimenzija, ali izuzetno lijepe izrade i dobro očuvan.“ – ističe istoričar G. Popović. „Najvjerovatnije da je ovaj stećak zapao kradljivcima za oko zbog svojih ukrasa koji su tako raspoređeni da se stiče utisak da je prikazano lice koje se smije".
 
Ostaje nam samo da se nadamo da ovaj stećak nije završio u temeljima neke moderne zgrade ili ograde, već da se kao ukras nalazi u nečijem dvorištu i da će neoštećen biti vraćen na svoje originalno mesto, a počinioci zasluženo kažnjeni.

Opština Osmaci