USPJEŠAN I SVESTRAN MLADIĆ :: Semberija INFO ::

 

USPJEŠAN I SVESTRAN MLADIĆ


Aleksej Mlađenović, četrnaestogodišnji učenik osmog razreda Osnovne škole ,,Vuk Karadžić“, postigao je veliki uspjeh na 27.  internacionalnom takmičenju likovnog stvaralaštva u Japanu, u organizaciji tokijske asocijacije IE-NO-HIKARI.

Na internacionalno takmičenje u likovnom stvaralaštu u Japanu, u oktobru 2019. godine, pristigla su 18.593 dječija rada iz zemalja sa svih kontinenata. Na takmičenju su učestvovala djeca uzrasta do 15 godina, a Aleksej Mlađenović  je bio među 55 učenika iz Bosne i Hercegovine. Najbolji radovi objavljeni su u katalogu pobjedničkih radova, koje su radila djeca sa svih meridijana na temu ,,Priroda“, a Aleksejev rad ,,Drvored“ se našao među njima. Ovaj rad je, zajedno sa još 19 radova učenika OŠ ,,Vuk Karadžić“, na takmičenje  poslao Aleksejev nastavnik likovnog Srđan Ćeranić, koji kaže da je idejna misija ove međunarodne manifestacije da potstakne  snove i kreativnost današnje djece koja će postati nosioci sutrašnjice, te da osvijesti važnost međunarodnog razumijevanja različitih kultura čitavog svijeta.

-Volim umjetnost, glumio sam u dječijim predstavama, pišem prozu, a izgleda da znam i da slikam’’, kaže talentovani Aleksej, čiji se rad, po ocjeni žirija, našao na 65. mjestu, što je nagrada bronzanog sjaja.

Iz dalekog Japana stigle su mi i Sakura voštane bojice. Nagrada je ovom našem uspješnom i svestranom mladom sugrađaninu podstrek da nastavi i dalje da slika.
 

-Na takmičenju sam zauzeo 65. mjesto, a  prema propozicijama to je treće mjesto. Rangiranje je tako da prvih 20 osvajaju zlato, narednih 30 srebro, a narednih 40 bronzu’’, pojašnjava Aleksej.

Aleksejeva majka Ljubica Mlađenović smatra da je za razvoj djeteta nužno da ono samostalno, slobodno i aktivno istražuje svijet oko sebe, jer tako izgrađuje sebe kao ličnost.

-Aleksej je umjetnički veoma nadaren. Glumio je u dječijim predstavama koje je radila naša glumica Danka Žugić, a koje su igrale u Bijeljini i Ugljeviku. Posebno je bio uspješan u ulozi Gileta, a ta uloga je ,,krivac“ što Aleksej sada ima nadimak Gile. Pored toga što je talentovan za glumu, dobro i piše. To je prepoznala i njegova nastavnica srpskog jezika koja nam je, kad je Aleksej kao učenik šestog razreda pisao sastav o poimanju života i smrti, poslala poruku da je on mali genije, jer još nikad nije vidjela nekog tog uzrasta da tako promišlja na tu temu. Inače, mislim da bi Aleksej bio jako dobar besjednik, ima dobru dikciju. Pored toga što je veoma nadaren za umjetnost,  voli i sport, trenira košarku’’, ističe ponosna mama Ljubica, od koje je, nema sumnje, naslijedio talenat za pisanje - Ljubica Mlađenović do sada je objavila dvije knjige.

Semberija info (M.Rešidović)