STEFAN UNIĆ: ISTOČNO SARAJEVO U SRCU :: Semberija INFO ::

 

STEFAN UNIĆ: ISTOČNO SARAJEVO U SRCU


Iako je Stefan Unić rođen u Kruševcu Istočno Sarajevo mu je u srcu. Ovaj mladić studira proizvodno mašinstvo na Visokoj tehničkoj mašinskoj školi strukovnih studija u Trsteniku. Iako je želio da postane novinar, upisao je proizvodno mašinstvo, zbog ljubavi prema nauci i zbog porodične tradicije. Stefan već ima puno interesovanja i uspha u raznim oblastima. Učestvovao je na raznim opštinskim i regionalnim takmičenjima još u osnovnoj i srednjoj školi iz srpskog jezika i književnosti, recitacije/glume, hemije itd… Bavio se i glumom profesionalno tri godine, te plivanjem već sedam godina. Stefan je dobitnik najvećeg priznanja koje dodjeljuje Opština Trstenik - Oktobarska nagrade za 2019. godinu za stvaranje novog proizvoda „Personalizovani orgonit“.  Stefan posjećuje razne sajmove u zemlji i inostranstvu i izabran je za počasnog gosta na više sajmova u svijetu. Nosilac je titule najboljeg inovatora Rasinskog okruga.

Stefan se od malih nogu počeo baviti naukom i volio je da uči. Veliki uticaj na njega, kaže, imala je njegova baka koja ga je od malih nogu usmjelavala da se bavi naukom. Stefanov da je mnogo  privržen  Bosn i Hercegovini o čemu i javno priča. Dio svog odrastanja proveo je i u Istočnom Sarajevu kod bake, odlazio je za vrijeme ljetnjeg i zimskog raspusta. Tamo je napravio i prijateljstva za cijeli život.

Podsjeća, da je njegov najveći uspjeh pronalazak „Personalizovanog orgonita“, uređaja koji će, kako tvrdi, svima nama promijeniti živote na bolje. Nada se da će za koju godinu, najdalje do 2024. godine, uređaj biti testiran i odobren od institucija za korišćenje i proizvodnju. Kaže da je „Personalizovani orgonit“ budućnost 21. vijeka i mišljenja je da će se ovaj uređaj naći na spisku deset najtraženijih proizvoda u svijetu.

Drugi projekat koji sprema već  dvije godine vezan za životnu sredinu i misli da će, takođe, biti vrlo značajan.

-Sada neću mnogo otkrivati o čemu je riječ, zbog autorskih prava, ali mogu reći da se projekat svodi na prečišćavanje zagađene vode i prečišćavanje vazduha. Na ovom projektu sam radio isključivo sam, bez ikakve mentorske pomoći i  trudiću se da ovim projektom motivišem mlade da počnu da se bave naukom i istraživanjem.

Projekat je jako zanimljiv i kako ja volim da kažem - slikovit je. Kako statistike pokazuju, sve više će biti zagađena i voda i vazduh u cijelom svijetu, a ja ću se potruditi da pronađem rješenje kako bih pomogao ne samo svojoj zemlji, već cijelom svijetu,'' obećava ovaj mladi inovator i poručuje mladim ljudima da i sami osmisle nekakav projekat.