MIRIS LIPE U SEMBERIJI - Drvo koje nudi zdravlje :: Semberija INFO ::

 

MIRIS LIPE U SEMBERIJI - Drvo koje nudi zdravlje


 Ovih dana Semberijom se širi ugodni, opijajući miris lipe. Svojim mirisom u junu lipa uljepšava dan, a tokom zime cijela kuća zamiriše od čaja osušenog cvijeta lipe.



U našim krajevima rastu bijela ili srebrna lipa, velikolisna i sitnolisna lipa. Cvjetanje lipe počinje krajem prve dekade maja i traje sve do početka jula. Prvi cvjetaju hibridi, a početkom jula cvjeta japanska crna lipa. Ovako dug period cvjetanja nema nijedan rod šumskog drveća, što je od velikog značaja, s obzirom na to da je cvijet svih vrsta lipe medonosan i ljekovit. Lipe su brzorastuća vrsta. Dosežu zavidne dimenzije i duboku starost.

Aromatični napitak od cvijeta lipe nezaobilazno je prirodno sredstvo za smirivanje i opuštanje, jača odbrambene snage organizma, blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sistem, a koristi se i kod povišene temperature. 



Zbog toga, krenite u berbu cvijeta lipe. Cvijet lipe se skuplja u prijepodnevnim časovima, između 10 i 12 sati, prije jakog sunca, kako ne bi isparila esencijalna ulja, a potom se suši i ostavlja u papirne ili platnene kese za zimu.

Cvjetanju lipe raduju se i pčelari, jer je lipov med veoma cijenjen u našim krajevima.

Nekada se u Semberiji i na Majevici cvijet lipe brao za prodaju. Bili su veliki otkupljivači, pa se od tog posla moglo i zaraditi. U berbu lipe uključivali su se svi ukućani, čak i djeca, koja su od branja cvijeta lipe mogla da zarade za džeparac, a neki da od tih para kupe knjige i školski pribor.

U semberskim selima često se u dvorištu sadila lipa, jer ovo mirisno drvo ima bujnu krošnju ispod koje je ugodna hladovina i gdje se moglo odmarati tokom vrelih ljetnjih dana. Obično su domaćini ispod lipe stavljali i sto za sjedenje. Mnogi stariji kažu da ništa ljepše nema nego sjesti ispod procvjetale lipe ili ispod lipe kad ,,pripeče''.

O mirisu cvijeta lipe na Balkanu pisane su i knjige, te snimane serije i filmovi.     

Semberija info - V. Zelenović
​Foto - I. Gutić