ROD I PRINOSI IZNAD OČEKIVANOG :: Semberija INFO ::

 

ROD I PRINOSI IZNAD OČEKIVANOG


Ovogodišnju žetvu pšenice u Semberiji obilježio je izuzetno dobar rod pšenice i prinosi od pet do sedam tona po hektaru, zavisno od parcele, što se smatra izuzetno dobrim prinosom hljebnog žita.
 
U Odjeljenju za poljoprivredu Gradske uprave Bijeljina kažu da je i hektolitar iznad očekivanih parametara, te da iznosi od 78 do 82, pa i 83.

Sreten Vučković, samostalni referent za poljoprivredu u resornom odjeljenju ističe da je vlažnost pšenice od 12,30 do 13 odsto, što je, takođe, izuzetno dobar parametar.

 Žetva je nastavljena nakon kratkotrajnog prekida izazvanog kišom. Ovih dana ponovo se najavljuje zahlađenje i padavine, tako da kombajni danonoćno rade na njivama. Mlinari nude otkupnu cijenu od 30 pfeniga po kilogramu, čime se, eventualno, ukoliko se ostvari prinos od šest tona po hektaru, mogu pokriti troškovi jesenje sjetve, prihrane i zaštite pšenice tokom proljeća“, kaže Vučković.

U Gornjem Crnjelovu, ispred „Mlina Pavlović“, zatekli smo kolonu traktora sa prikolicama koji su dovezli pšenicu. Zaposleni u ovom mlinu kažu da odavno nisu dobili bolju pšenicu od proizvođača iz Semberije.

Hektolitar iznosi od 76 do 84, vlažnost zadovoljavajuća, proteini i gluteni nešto slabiji od uobičajenih parametara. U najkraćem, imamo jednu rodnu i berićetnu godinu, što se tiče pšenice“, kaže radnik koji je zaposlen na prijemu pšenice u „Mlinu Pavlović“.

Osamdesetpetogodišnji Cvijetin Nikolić iz Crnjelova dovezao je pšenicu u  „Mlin Pavlović“.

Imao sam zasijano oko 12 dunuma pšenicom. Pšenica nije polegla, zrno je suvo, očekujem dobar prinos, ali ću znati kakvo je stanje kada se pšenica izvaga. Nekada sam orao zemlju i pod arendu i sijao, ali su me godine stigle“, kaže Cvijetin Nikolić.
 
Proizvođači očekuju podsticaj od 300 maraka po hektaru

Proizvođači žitarica očekuju da će u ovoj godini za pšenicu od resornog ministarstva dobiti podsticaj u iznosu od 300 KM po hektaru. U prošloj godini podsticaj je iznosio 200 KM po hektaru, ali su proizvođači mogli računati i na pet pfeniga po kilogramu otkupljene pšenice, što u ovoj godini nije slučaj.

Prošlogodišnja kalkulacija je pokazivala da su proizvođači za hektar zasijane pšenice morali izdvojiti 1.765 KM, dok je zarada, uz prosvečan rod od šest tona po hektaru, iznosila 1.620 KM. To znači, da su u prošloj godini proizvođači imali gubitak na pšenici od 145 KM po hektaru, uz otkupnu cijenu od 27 pfeniga. Ovog ljeta situacija je, ipak, nešto povoljnija.
 
Na tržištu mrtva trka

Boško Radić, jedan od većih proizvođača žitarica u Semberiji, kaže da, što se tiče isplativosti proizvodnje pšenice, imamo ,,mrtvu trku” na tržištu.

U prošloj godini imali smo prosječan prinos od 4,5 tona po hektaru, u ovoj godini očekujemo prosječan prinos od pet tona. Kvalitet ovogodišnjeg roda je izuzetno dobar. Sa prijateljima sam lagerovao oko 500 tona pšenice i čekaćemo dva do tri mjeseca. Opterećuju nas rate kredita, te ćemo pšenicu morati prodati nakon izvijesnog vremena. Očekujem da će se i u narednim godinama, ukoliko ostane ovakva nestimulativna otkupna cijena, smanjivati površine pod pšenicom na našim njivama”, kaže Radić.

Semberija info