Poljoprivredna zadruga Agrofarmer iz Janje: Proširili kooperaciju na cijelu Semberiju :: Semberija INFO ::

 

Poljoprivredna zadruga Agrofarmer iz Janje: Proširili kooperaciju na cijelu Semberiju


Poljoprivredna zadruga „Agrofarmer“ u Janji formirana je prije četiri godine i bavi se organizovanim otkupom povrća. Već četvrtu godinu zadruga ugovara proizvodnju krompira za „Semberku“ u Janji. Proizvodi se i papprika,  ali od ove godine i paštrnjak. Zadruga trenutno sarađuje sa oko 130 kooperanata u Semberiji.
 
Mujo Bogaljević, direktor zadruge, kaže da je u ovoj godini obnovljena i proizvodnja paštrnjaka na površini od 6,5 hektara.

- Na proizvodnji paštrnjaka angažovana su tri ozbiljna proizvođača iz Trnjaka, Velike Obarske i Brodca. Što se tiče proizvodnje industrijskog krompira, proširili smo kooperaciju na kompletnu Semberiju, tako da krompir proizvode i poljoprivrednici iz Crnjelova, Trnjaka, Kojčinovca, naravno i iz Janje. Povećali smo proizvodnju krompira u odnosu na prošlu godinu, tako da smo u ovoj godini ugovorili proizvodnju sa 75 kooperanata na 85 hektara. Zadruga ima dva agronoma koji prate kompletnu proizvodnju. Podršku nam pružaju i poljoprivredni stručnjaci sa područja Semberije“.

Bogaljević kaže da je pedesetak proizvođača krompira uključeno i u projekat IFAD-a, što podrazumijeva da imaju mogućnost korištenja 40 do 50 odsto nepovratnh sredstava za nabavku repromaterijala, na površini od sedam dunuma.

- Grad Bijeljina u tom projektu učestvuje sa deset odsto sredstava. Proizvođačima krompira išle su na ruku i vremenske prilike. Nakon sušnih mjeseci, marta i aprila, u junu je zabilježen kišni period koji je pogodovao prozvodnji krompira. Očekujemo početkom avgusta dobar rod krompira. Proizvođači imaju korist od ugovorene proizvodnje za poznatog kupca, jer taj model predstavlja budućnost za sve poljoprivrednike. Uz postojeće prerađivačke kapacitete i trenutnu proizvodnju povrća, proizvođači ne bi trebalo da imaju problema oko plasmana svojih proizvoda. U sufinansiranju proizvodnje svake godine nas prati i Trgovinski lanac „Bingo“, koji nam obezbjeđuje repromaterijal, đubrivo i sjemenski krompir. Taj dio se izmiruje u onom trenutku kada se krompir isporuči u „Semberku“. Na taj način proizvođačima je puno lakše da startuju svakog proljeća sa novom sjetvom. Očekivali smo da će proizvodnju krompira podržati i Agrarni fond grada Bijeljina dodjelom podsticaja od dva pfeniga po kilogramu, ali se to nije dogodilo u protekle četiri godine. Ministarstvo poljoprivrede proizvođačima krompira je u 2018. godini obezbijedilo šest pfeniga po kilogramu podsticaja, dok je u prošloj godini podsticaj iznosio četiri i po pfeniga po kilogramu“.

Osim krompira, Poljoprivredna zadruga „Agrofarmer“ ugovorila je i proizvodnju paprike. Za pedeset proizvođača paprike omogućena su podsticajna sredstva u iznosu od  40 odsto besplatnog repromaterijala. Paprika ide na preradu u Živinice, Gradačac i Srebrenik.
 
Finansijska pomoć

U aktuelnoj situaciji pandemije virusa korona, kooperanti zadruge su dobili i konkretnu finansijsku pomoć tokom proljećne sjetve, u maksimalnom iznosu od 2.000 KM po korisniku ili 50 odsto od priloženih računa. Ova zadruga uključena je i u projekat UNDP-ija, u koji su uključene zadruge sa dvadeset i više kooperanata. Riječ je o finansijskoj podršci za obnovu poljoprivredne mehanizacije, priključaka za mehanizaciju ili oko nabavke repromaterijala za 2021. godinu. Ovi troškovi pokriveni su do iznosa od 75 odsto vrijednosti investicije, bez PDV-a.               

Semberija info