Uhapšena četvrtina policajaca PS Kakanj, među njima i pomoćnik komandira :: Semberija INFO ::

 

Uhapšena četvrtina policajaca PS Kakanj, među njima i pomoćnik komandira


KAKANj - Pomoćnik komandira u Policijskoj stanici Kakanj kao i još 15 njegovih radnih kolega iz stanice, te tri osobe koje nisu policijski službenici uhapšeni su u akcija „Meta 2“ zbog raznih zloupotreba, odnosno krivičnih djela među kojima je i odavanje službenih tajni, potvrđeno je „Glasu Srpske“.

Akciju su izveli pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u sklopu akcije u borbi protiv organizovanog kriminala.

Portparol MUP-a ZDK Elvedin Fišek kazao je „Glasu Srpske“ da će svi policijski službenici biti predati nadležnom tužilaštvu.

- Protiv njih je već pokrenut proces suspenzije, oduzeto im je službeno oružje i značke. Među privedenim policijskim službenicima ima osoba sa visokim oficirskim činom u PS Kakanj. Kada su u pitanju ostala tri lica nakon kriminalističke obrade biće odlučeno o mjerama koje će biti preduzete protiv njih -  rekao je Fišek.

Pojasnio je da je akcijom obuhvaćeno ukupno 20 osoba, ali jedna od njih nije trenutno dostupna organima gonjenja pa je raspisana potraga.

- Preostalih 19 osoba, od kojih su 16 policijski službenici, pod nadzorom su naših službenika. Trenutno se vrše pretresi na dvadeset lokacija, čiji je cilj pronalazak i oduzimanje predmeta koji će biti korišteni kao dokazi u krivičnom postupku protiv dvadeset lica koja su meta  akcije. Vrše se pretresi stambenih objekata, automobila te prostora koji su koristili u Policijskoj stanici Kakanj - istakao je Fišek.

Pojasnio je da se  sve osobe koje su meta ove akcije sumnjiče  za izvršenje krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, te primanje dara i drugih oblika koristi, odavanje službene tajne, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i teška krađa.

On nije mogao da otkriva detalje  ovoj akciji i da kaže za koje radnje se terete osumnjičeni jer je istraga još u toku.

Prema nezvaničnim informacijama sumnja se da su pojedini policajci odavali informacije iz istraga i o radu policije u Kaknju.

Konkretno, saznaje Kliks, policajci koji su na meti ove akcije sumnjiče se da su koristeći svoj položaj policajaca kriminogenim osobama dopuštali da se bave kriminalnim aktivnostima, te umjesto da ih spriječe u tome, pomagali im, a u zamjenu za korist koju su od njih dobijali. Između ostalog, radi se i o nelegalnoj eksploataciji uglja na području Kaknja.

Ministar unutrašnjih poslova ZDK Benjamin Sinanović rekao je da će, s obzirom na to da je sistematizacijom u PS Kakanj bilo 60-ak policijskih službenika, vršiti preraspodjelu iz drugih policijskih stanica koje su blizu Kaknju kako bi građani bili sigurni.

Akcija i pretresi se izvode prema naredbama opštinskih sudova u Zenici i Kaknju, a policijski timovi djeluju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK i koordinaciji s policijskim službenicima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).


Glas Srpske