U Mađarskoj uhapšen Filip Korać! :: Semberija INFO ::

 

U Mađarskoj uhapšen Filip Korać!


BUDIMPEŠTA - Čuveni srpski kriminalni šef Filip Korać uhapšen je u Mađarskoj po nalogu francuske policije, koja ga potražuje zbog trgovine drogom i to na osnovu dokaza prikupljenih dekripcijom „Sky“ aplikacije.

Za Koraćem traga i BiH, koja je takođe raspisala međunarodnu potjernicu za njim zbog trgovine drogom.

On je u Hrvatskoj  prošle godine osuđen uslovno zbog falsifikovanja pasoša, a koliko je poznato za njim u Srbiji nije raspisana nijedna potjernica.

Inače, Korać je pod istragom Tužilaštva BiH zbog međunarodne trgovine kokainom. Izvještaj protiv njega u decembru prošle godine podnio je MUP Republike Srpske. Prijavom je obuhvaćeno ukupno 17 osoba među kojima su, između ostalih, Sarajlija Sani Al Murdaa, kojeg Belgija potražuje zbog šverca 3,2 tone kokaina zalijenjenog u luci Antverpen, te Ognjen Orašanin zvani Oras iz Sokoca, koji se nalazi u bjekstvu.

Izvještajem su obuhvaćeni i odbjegli Zlatan Ćuk iz Bijeljine, Nikola Dedović, brat Igora Dedovića koji je ubijen u Atini 2020. godine zajedno sa Stvenom Stamatovićem, te druge osobe koje se smatraju bliskim sa škaljarskim klanom, prenosi KRIK.

Prema pisanju medija u Srbiji Filip Korać je nasljedio upravljanje nad kriminalnom grupom od čuvenog kriminalca Luke Bojovića kada je on završio u zatvoru u Španiji 2012. godine.

Koraćeva grupa je učestvovala u višegodišnjem kriminalnom ratu u balkanskom podzemlju.

Borio se na strani škaljarskog klana, a protiv kavačke grupe. Njegov najveći neprijatelj u Srbiji bila je grupa koju je vodio najpre Aleksandar Stanković Sale Mutavi, a potom Veljko Belivuk. S ovom grupom Korać se borio i oko prevlasti nad tribinama na stadionu „Partizana“, navodi KRIK.

Belivuk i saradnici planirali su i Koraćevo ubistvo, utvrdila je istraga. Ubili su jednog od njegovih najbližih saradnika, preko aplikacije „Sky“ mu slali fotografije unakaženog tijela njegovog saradnika i pokušavali da ga namame kako bi ga likvidirali.

Podsjetimo, Korać je u avgustu 2016. godine u Zvorniku, par dana nakon ubistva Čede Đokića, koji je likvidiran snajperom dok je pio kafu na balkonu svog stana. Granična policija BiH tada je Koraća zatekla na obali Drine i priveden je zbog navodnog ilegalnog pokušaja prelaska granice.

Budući da protiv njega nije bilo nikakvih dokaza Korać je ubrzo pušten na slobodu bez ikakve prijave. Policiju je napustio u pratnji svog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, koji je ubijen u julu 2018. godine na Novom Beogradu, ispred zgrade u kojoj je stanovao.


​Glas Srpske