Proljeće u decembru: Temperaturni šok zbunio i ljude i prirodu :: Semberija INFO ::

 

Proljeće u decembru: Temperaturni šok zbunio i ljude i prirodu


Izvor: BHRT/Ivana Trbić (H.S.)

Nagle temperaturne oscilacije ovih dana zbunile su i ljude i prirodu. Dok ljekari u ambulantama širom zemlje bilježe povećan broj pacijenata, toplo vrijeme uticalo je i na povećanu aktivnost insekata, ali i cvjetanje i izlistavanje pojedinih biljnih kultura u decembru. U Zenici i Tuzli danas čak 20 stepeni.

Termometri ovih dana bilježe dvocifrene brojke, ali u plusu. "Proljeće u decembru", kažu na imanju Vakčića u selu Mala Obarska kod Bijeljine. njima su, usred zime, iscvjetale jagode.

Natprosječno visoke temperature za ovo doba godine uticale su na povećanje aktivnosti insekata i brojnih štetočina. U voćnjacima izlistale i pojedine sorte voća.

Pored biljnog svijeta, nagle promjene temperature utiču i na zdravlje ljudi, pa u ambulantama širom zemlje bilježe povećan broj pacijenata.

Prema prognozama meteorologa, sa natprosječno visokom decembarskom temperaturom ulazimo i u novu godinu, koju već osmi put dočekujemo bez snježnih padavina. Međutim, kako januar bude odmicao, veće su šanse za dolazak prave zime u dijelove Evrope.