Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja januara :: Semberija INFO ::

 

Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja januara


Izvor: Glas Srpske

BANjALUKA - Do kraja ove sedmice očekuju nas još dvije fronte koje bi donijele malo padavina.

Prva danas, a druga u noći na subotu. Kiša, na planinama snijeg.

Vrijeme i temperature više kao proljeće/jesen, nego zima, navodi, BHmeteo u objavljenoj prognozi.

Od noći na četvrtak pa do četvrtka poslijepodne prolazno će biti kiše u većem dijelu zemlje. Snijeg na planinama iznad 1.300 metara nadmorske visine. Glavni dio padavina u jutarnjim i prijepodnevnim satima. Najmanje padavina i gdje bi se većinom zadržalo suvo, na zapadu, jugozapadu Bosne i u većem dijelu Hercegovine. U četvrtak poslijepodne padavine prestaju uz postepeno razvedravanje posvuda.

Jutarnja temperatura u četvrtak -2 do 5 stepeni. Dnevna temperatura 7 do 13, lokalno do 15. Vjetar slab do umjeren, lokalno na sjeveroistoku i istoku Bosne na udare jak sjeverozapadni.

U petak pretežno sunčano vrijeme. Tokom dana prolazna oblačnost sa zapada koja rijetko može donijeti koju kap kiše.

U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove moguća magla ili niska oblačnost, magla ponegdje može biti dugotrajna i zadržati se veći dio dana.

Jutarnja temperatura u petak -5 do 3, dnevna 5 do 11, lokalno do 14 stepeni. Vjetar slab, u istočnim dijelovima zemlje lokalno umjeren sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Noć sa petka na subotu donosi brzo premještanje još jedne fronte sa sjevera koji bi donijela lokalno prolazne padavine i u manjoj količini - kišu, na planinama snijeg. Od jutarnjih sati subote razvedravanje, pa bi kasnije tokom dana bilo posvuda sunčano vrijeme.

Jutarnja temperatura u subotu -1 do 5, dnevna od 4 do 10, lokalno do 13 stepeni. Vjetar slab do umjeren, lokalno na sjeveroistoku i istoku Bosne na udare jak sjeverozapadi.

U nedjelju i ponedjeljak zadržalo bi se sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove uz maglu ili nisku oblačnost, magla ponegdje može biti dugotrajna. U zadnjim danima januara, 30. i 31, prema trenutnim prognozama moguće nešto više oblačnosti nad našim krajevima uz lokalno malo padavina.

Kiša, a na planinama snijeg. Jutra hladna uz mraz ali bez većih minusa, tokom dana ugodnije uz dnevne maksimume do oko 10 stepeni, prenosi portal BHMeteo.