Loše vijesti za ljubitelje sunca, još nema stabilizacije vremena :: Semberija INFO ::

 

Loše vijesti za ljubitelje sunca, još nema stabilizacije vremena


Foto - Pixnio


​SARAJEVO - Iako se kalendarski polako približavamo najtoplijem godišnjem dobu, ljetu, vremenske prilike i u narednim danima pratiće očekivano majsko vrijeme, odnosno prethodne dane - red sunca, red pljuskova.

Prognoze kažu da bitnije stabilizacije vremena neće biti ni u naredne dvije sedmice, a građani u BiH, mogu očekivati djelimično manje padavina na određenoj teritoriji, ali isto tako i nevremena praćenog grmljavinom, saharskog pijeska i prašine.

"Stabilizacije vremena na području čitave zemlje nema ni u narednih najmanje 10 dana, iako će u narednih par dana pojedina mjesta prolaziti bez padavina. Svakodnevno će biti mjestimično kiše i pljuskova sa grmljavinom, ponegdje i nevremena", saopštila je grupa meteorologa, koja vodi Facebook stranicu "bhmeteo.ba".

U najnovijoj objavi, navode da u zadnjim danima maja i na početku juna, usljed ciklonalne aktivnosti kod Italije, BiH očekuje južina uz mjestimično pojačan jugo, povećane količine saharskog pijeska i prašine u zraku, te mjestimično obilnije padavine i nepogode. 

"Do kraja maja temperature uglavnom u okvirima prosjeka za ovo doba godine, a početkom juna uz južinu vjerovatno malo iznad prosjeka uz temperature do oko 30 °C", dodali su iz "bhmeteo.ba".


Izvor: Nezavisne novine