​Policijska uprava Bijeljina: Manje krivičnih dijela, rasvijetljenost veća od 65 odsto


BIJELjINA - Stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Bijeljina je zadovoljavajuće i rezultati rada u januaru ukazuju na smanjenje broja krivičnih djela i koeficijent njihove rasvijetljenosti veći od 65 odsto, rekao je načelnik Policijske uprave Žarko Ćosić.

"Evidentirano je 46 odsto manje teških krađa, nije bilo krađa vozila, kao ni maloljetnih izvšilaca krivičnih djela, za 24 odsto je manje slučajeva narušavanja javnog reda i mira, dok je broj saobraćajnih nezgoda smanjen za osam odsto u odnosu na januar prošle godine", naveo je Ćosić na današnjoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, u januaru je evidentirano ukupno 66 krivičnih djela, od kojih 57 iz opšteg kriminaliteta, tri privrednog kriminala, dva iz oblasti zloupotrebe droge i četiri protiv bezbjednosti saobraćaja.

"U mjesecu praznika i slavlja, kada se konzumira veća količina alkohola i povećano je prisustvo ljudi koji borave na ovom prostoru, mi možemo da se pohvalimo sa zadovoljavajućim stanjem bezbjednosti", istakao je Ćosić.

On je naglasio i dobre rezultate u oblasti bezbjednosti saobraćaja bez poginulih lica u januaru, ocjenjujući da je tome doprinijelo konstantno prisustvo policije na ulicama i kontinuirane akcije koje su se odnosile na kontrolu brzine i alkoholisanosti vozača.

"To pokazuje da ono što svima nama smeta, stalno zaustavljanje u vožnji, daje rezultate, nemamo poginulih u saobraćaju, što je uvijek naš osnovni cilj", rekao je Ćosić.

On je naveo da je u ovom periodu iz saobraćaja isključeno 115 vozača koji su bili pod uticajem alkohola i jedan koji je bio pod dejstvom droge.

Načelnik Sektora policije Stjepan Terzić rekao je novinarima da su u januaru evidentirana 23 slučaja narušavanja javnog reda i mira, u uporednom periodu 30 slučajeva, a među 33 izvršioca je jedan maloljetnik.

"Među najzastupljenijim prekršajima su fizički napadi u 17 slučajeva, te svađa, vriska i neprostojno ponašanje u tri slučaja", rekao je Terzić.

Inspektor za bezbjednost saobraćaja Radenko Knežević rekao je novinarima da se u januaru dogodilo 89 saobraćajnih nezgoda, od čega tri sa težim povredama u Bijeljini i jedna u Pelagićevu.

"Evidentiran je ukupno 1.161 prekršaj iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, od čega je radarskim sistemom `dual` evidentirano 433 prekršaja prekoračenja brzine kretanja", naveo je Knežević.

Srna / Info Bijeljina