Brži rezultati odagnali neizvjesnost kod građana Semberije i Birča


BIJELjINA - Mikrobiolozi u bijeljinskoj Bolnici “Sveti vračevi”, koji od ove sedmice samostalno rade testiranja na “kovid 19” stali su na put neizvjesnosti Semberaca koji su proteklih mjeseci na rezultate čekali i do 48 časova.

Prije nego što je u ovu zdravstvenu ustanovu stigla savremena oprema za testiranje na virus korona, brisevi stanovnika ove regije analizirani su u Institutu za javno zdravstvo RS u Banjaluci. Kako bi bili spremni da se samostalno uhvate u koštac sa opakim virusom, zaposleni su prošli obuku u Institutu i Veterinarskom institutu “Dr Vaso Butozan”.

Načelnica službe za mikrobiologiju u Bolnici “Sveti vračevi” Sanda Lazić kaže da su tokom obuke proteklog vikenda kada je instalirana oprema prvo analizirali briseve kolega, a već početkom sedmice počeli su im pristizati uzorci iz infektološke ambulante.

- Do sada je stiglo 49 uzoraka, od kojih je analiza završena za 38. Nažalost, imamo jedan pozitivan test. Među testiranima je bilo pacijenata koji su imali simptome koji bi mogli ukazivati na “kovid 19”, osoba koje čekaju operativne zahvate, zdravstvenih radnika, ali i nekoliko testova za one kod kojih je virus ranije potvrđen - rekla je juče Lazićeva za “Glas Srpske”.

Zahvaljujući vlastitoj laboratoriji, sve ide mnogo brže i smanjena je neizvjesnost čekanja na rezultate.

- Nemamo taj gubitak vremena od momenta uzimanja briseva, transporta do laboratorije i čekanja rezultata. Sve briseve koje uzmemo do devet časova obrađujemo isti dan - rekla je Lazićeva.

Osim nje i laboratorijskog tehničara, koji imaju iskustvo u radu sa infektivnim agensima, u laboratoriji rade i molekularni biolog kao i jedan volonter molekularni biolog.

- Mi koji već imamo iskustvo u ovom poslu smo navikli na tu vrstu opasnosti i poštujući sve protokole ne plašimo se zaraze - istakla je Lazićeva. Dodala je da im rad otežava zaštitna oprema u kojoj provedu i do tri časa dnevno.

- Odijela se koriste samo tokom početnog koraka obrade uzoraka, a to je za vrijeme ekstrakcije ribonukleinske kiseline. Veoma je toplo u toj opremi, a ponajviše smetaju naočare i maska. Međutim, svjesni smo da mora tako i spremni da izdržimo do kraja - naglasila je Lazićeva.

Dodala je da je laboratorija opremljena sa savremenom opremom, te da u toku dana mogu da odrade dvije serije analiza. Pojašnjava da na jednu ploču u aparat sa 96 mjesta može da stane 30 uzoraka, imajući u vidu činjenicu da se svaki uzorak radi u triplikatu.

Da je savremena PCR laboratorija u velikoj mjeri olakšala i ubrzala rad zaposlenih u bijeljinskoj bolnici u vrijeme pandemije virusa korona saglasna je i vršilac dužnosti  direktora bolnice Milica Lovrić.

- Pokrivamo područje Semberije i regije Birač. Testiraćemo sve pacijente sa ovog područja koji idu na operativne zahvate, dijagnostičke metode i slično. I dalje će se sprovoditi testiranje onih pacijenata kod kojih postoji sumnja na “kovid 19” - rekla je Lovrićeva i naglasila da je otvaranjem ove laboratorije olakšan rad i domovima zdravlja koji gravitiraju bijeljinskoj bolnici. Laboratorija za virusologiju smještena je u objektu starog internog odjeljenja bolnice, a vrijednost investicije je oko 100.000 maraka.

Situacija  pod kontrolom

Milica Lovrić je kazala da je epidemiološka situacija u Bijeljini u proteklih mjesec dana pod kontrolom.

- Trenutno imamo dva pacijenta u karantinu u Domu učenika i jednog koji je smješten u karantinu dva - dodala je ona.

Glas Srpske