GAVRILOVIĆEVA I VUJIĆEVA FINALISTKINjE U SARAJEVU - BH SARAJEVO OPEN 2023 :: Semberija INFO ::

 

GAVRILOVIĆEVA I VUJIĆEVA FINALISTKINjE U SARAJEVU - BH SARAJEVO OPEN 2023


Proteklog vikenda u Sarajevu je u organizaciji Karate saveza Bosne i Hercegovine održan međunarodni turnir "BH Sarajevo OPEN" koji je okupio 105 klubova iz pet zemalja sa blizu 1000 učesnika svih uzrasnih kategorija. 


 
Turnir je organizovan po prvi put kao jedan od dva u Bosni i Hercegovini koji se ove godine nalaze u zvaničnom kalendaru Evropske karate federacije (EKF). Pored toga dodatnu važnost ovog događaja dala je odluka UO Karate saveza BiH da turnir bude izborni za djecu do 13 godina i kontrolni za kadete, juniore i U21 seniore.


 
-Naš klub je na ovom vrlo važnom i kvalitetnom turniru nastupio sa pet predstavnika u muškoj i ženskoj konkurenciji pionira, kadeta i kadetkinja. Prvog dana takmičenja nastupali su Lazar Šikuljak u konkurenciji pionira 13 godina (-40) i Jana Ivković u konkurenciji pionirki (-36). Oboje su osvojili bronzane medalje, a time i važne bodove za mjesto u reprezentaciji Bosne i Hercegovine za predstojeće Balkansko prvenstvo za djecu do 13 godina. Naravno morat će ove rezultate potvrditi i na predstojećem državnom prvenstvu. Drugog dana takmičenja u nedjelju, koji je bio rezervisan za kadete, juniore i U21 seniore, odlične rezultate ostvarile su naše kadetkinje Marija Gavrilović i Milica Mia Vujić osvojivši zlatnu i srebrnu medalju. Dodatni razlog za naše zadovoljstvo leži u činjenici da su obje nastupile u istoj težinskoj kategoriji (-54) i da su se u najmasovnijoj kategoriji na turniru našle u finalu jedna naspram druge. Nakon neriješenog rezultata na sudijsko preglasavanje data je prednost Gavrilovićevoj koja je ovom pobjedom još jednom pokazala da osvajanje prošlogodišnjeg izbornog turnira u Sarajevu nije bilo slučajno. Za našu drugu finalistkinju, Vujićevu, moramo napomenuti da je po prvi put poslije veoma uspješnog pionirskog perioda i nekoliko titula prvakinje Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, te dvije medalje sa Balkanskog prvenstva ovim nastupom i rezultatom na najbolji način otvorila prelazak u kadetsku konkurenciju", rekao je Goran Ivković, trener KK "UNSU" uz opasku da su i Gavrilovićeva i Vujićeva pokazale da su na dobrom putu da se ravnopravno bore za mjesto u kadetskoj ženskoj reprezentaciji BiH za nastupe na svjetskom i balkanskom prvenstvu. 


 
Drugog dana takmičenja nastupio je i kadet KK "UNSU" Vukašin Tripunović. On je poražen u trećem kolu ali je pokazao da je na dobrom putu da se vrati u formu i da na državnom prvenstvu bude konkurentan za najviše rezultate.


 
-Naš stručni trenerski tim je zadovoljan postignutim rezultatima na ovako važnom turniru jer smo ostvarili zacrtane ciljeve. Nastavljamo dalje sa nastupima na turnirima koji su ispred nas a sve sa željom da se kroz što veći broj nastupa pripremimo za predstojeće prvenstvo BiH za djecu, te eventualne nastupe na Balkanskom prvenstvu ali i nastup u WKF Svjetskoj karate 1 ligi za mlade u Poreču krajem juna mjeseca.



Napomenut ćemo, da u našem takmičarskom pogonu imamo još takmičara koji ovaj put nisu nastupali ali će svakako na državnom prvenstvu biti veliko pojačanje i da i od njih takođe očekujemo dobre rezultate", izjavio je Ivković uputivši čestitke takmičarima i takmičarkama na dobrim nastupima i rezultatima, a zahvalnost roditeljima i generalnom sponzoru KK "UNSU" kompaniji Lykos Balkan metals.