Gust raspored bijeljinskih biciklista :: Semberija INFO ::

 

Gust raspored bijeljinskih biciklista


Početkom 2021. godine, od strane nekoliko zaljubljenika u biciklizam u Bijeljini je osnovan Biciklistički klub „BN cycling team“. Za prethodne dvije godine učinili su nekoliko važnih koraka ka vraćanju ovog sporta u naš grad. Ove godine su registrovali dvadeset takmičara u svim uzrasnim kategorijama koji se mogu takmičiti na domaćim i međunarodnim biciklističkim trkama.



Četvorica bijeljinskih biciklista su petog aprila ove godine učestvovali na otvaranju 31. Dunavskog kupa. U jakoj međunarodnoj konkurenciji, na zemljanoj podlozi u ciklo-krosu osvojili su jedno drugo (Dragiša Jović) i jedno četvrto mjesto (Dragoslav Radovanović). U Novom Sadu su biciklisti BK „BN cycling team“ 30. aprila učestvovali na drugoj trci Dunavskog kupa  koja je vožena na kružnoj stazi Novosadskog sajma. Opet je najbolji rezultat ostvario Dragiša Jović zauzevši sedmo mjesto u konkurenciji 52 takmičara. Učestvovali su još Živko Savić, Radovan Brčin, Dragoslav Radovanović, Milorad Menjić, Darko Gušić, Veljko Stevanović, Ljiljan Mijatović i Tomislav Nikolić. U ukupnom poretku Dragiša Jović je osvojio prvo mjesto u apsolutnoj kategoriji a u ekipnoj konkurenciji „BN cycling team“ je osvojio drugo mjesto.



-Prošle godine je naš klub u Bijeljini organizovao jednu od trka u okviru Dunavskog kupa 2022. Vozili smo tada kružnu trku u krugu industrijske zone 2 preko puta ATC-a. I ove godine ćemo, 13. augusta ponoviti istu trku.



Očekujemo još više takmičara jer će se, pored Dunavskog kupa, trka bodovati i za Premijer ligu BiH. Kada su vidjeli potencijal staze u industrijskoj zoni 2 naši prijatelji iz Srbije su rekli da bi oni, da imaju ovakvu stazu svakog mjeseca organizovali biciklističke trke“, rekao je Dragiša Jović za „Semberija.info“.
Dragiša Jović je imao priliku da 22. aprila učestvuje na 31. Biciklističkom maratonu na jezeru Neusidel u Austriji. Tamo je uz Branka Perića učestvovao u trci parova na hronometar gdje su osvojili treće mjesto u konkurenciji 36 parova iz Austrije i Njemačke.



-Na Brankov poziv sam se priključio i učestvovao u ovom evropskom biciklističkom karavanu. Nisam očekivao nikakav poseban uspjeh ali se na kraju ispostavilo da smo zajedno ostvarili jako dobar rezultat. Što se tiče organizacije trke samo mogu poželjeti da se i kod nas uskoro počne primjenjivati barem trećina onih detalja koje sam vidio u Austriji. Primjera radi, startni paket koji uključuje i mikročip pomoću koga se mjeri brzina kretanja bicikla, smo platili 25 evra a svako ko poslije trke organizatoru vrati mikročip, dobije nazad 20 evra. Tako da kotizacije za učešće u jednom tako ozbiljnom takmičenju dođe manje od deset konvertibilnih maraka. Takođe, ono što me dojmilo - tamo bicikl voze i takmiče se sve kategorije – od najmlađih do penzionera. Svako u svojoj kategoriji, svako sa svojom generacijom, druže se, takmiče, provode vrijeme u prirodi i kreću se“, izjavio je Dragiša Jović.



Jović je, trećeg juna učestvovao na Državnom prvenstvu BiH u cestovnom biciklizmu. Ovaj put se radilo o cestovnoj trci na hronometar koja se održala u Mostaru. Dragiša Jović je osvojio bronzanu medalju. Već sutradan, četvrtog juna, ekipa u sastavu Gušić, Radovanović, Menjić, Mijatović, Stevanović Veljko, Stevanović Goran, Ivanovic, Jovanovic i Jović nastupili su na biciklističkoj trci „Velika nagrada Odžaka“ koja je treća trka 31. Dunavskog kupa 2023.  Na ovoj trci je učestvovao i Đorđe Kupusovic, član BN „BN cycling team“ a koji je ovu trku vozio za BK „Metalac“ iz Kraljeva. Važno je pomenuti da su trku odvezla dva kadeta iz bijeljinskog kluba: Slaviša Ivanović i Veljko Stevanović. Jović je u završnici trke doživio pad sa bicikla kojom prilikom je zadobio lakše povrede. U svom stilu kaže nam da mu teže padaju oštećenja na biciklu nego povrede i ispušteno mjesto na pobjedičkom postolju.


 
U junu slijedi novi brevet

Biciklisti okupljeni oko kluba „BN cycling taem“ 26. juna 2021. godine su vozili prvi bijeljinski brevet – vožnju u kojoj su biciklisti dužni prevesti najmanje 206 kilometara za manje od 13,5 časova. Za 17. juni ove godine planirali su četvrti po redu bijeljinski brevet koji će se ovaj put voziti kroz BiH, Hrvatsku i Srbiju.



-Niko prije nas nije organizovao ovaj format biciklističke vožnje u Bijeljini. Posebno nas raduje činjenica da na svakom brevetu imamo sve više ljudi. Povećava se interes ljudi za biciklizam a ja se nadam da ćemo 17. juna na startu u Bijeljini imati, do sada najviše vozača. Posebno zbog konfiguracije staze koju ćemo preći, jer se radi o stazi koja nema velikih uspona pa je olakšana vožnja i za one koji do sada nisu imali samopouzdanja da nam se pridruže“, rekao je za „Semberija.info“ Dragiša Jović, aktivni biciklista i sportski direktor BK „BN cycling team“.



(Semberija info)