Šta je Đokoviću preostalo da "sruši" do kraja karijere? :: Semberija INFO ::

 

Šta je Đokoviću preostalo da "sruši" do kraja karijere?


Novak Đoković se već sada širom svijeta naziva najboljim teniserom u istoriji. Drži u fioci brojne teniske rekorde, ali mu je preostalo par stvari koje bi mogao još da sruši do kraja karijere. Šta Novak juri do kraja karijere?

Kalendarski slem

Jedna od stvari kojim bi dodatno zacementirao mjesto u istoriji je potencijalni Kalendarski slem. Ovaj naziv odnosi se na to da igrač u jednoj kalendarskoj godini osvoji sva četiri Gren slema - Australijan Open, Rolan Garos, Vimbldon i US Open.

Novak je bio blizu ovog uspjeha 2021. godine kada je osvojio prva tri Gren slema, igrao je čak i finale četvrtog slema, u Njujorku protiv Danila Medvedeva, ali nije izdržao umor i pritisak i ostao je bez Kalendarskog slema.

Bio je najbliži u Open eri da dođe do takvog uspjeha, a novi pohod je krenuo sada u 36. godini, tačnije u 37. Osvojio je ponovo prva dva Gren slema, a ako uzmemo da će biti favorit na travi Vimbldona, te da bi mogao Novak da igra i na US Openu, jer više nema restrikcija. Nije nemoguće da ponovo napadne Kalendarski slem.

Bilo bi to pravo dostignuće za divljenje. Nešto što bi ga dodatno izdvojilo.

Da prestigne Federera na Vimbldonu

Šljaka kao podloga pripada Rafaelu Nadalu i u to nema dileme. Novak Đoković je sa 10 Australijan opena i tri US Opena naširoko prihvaćen kao najbolji na betonu, a Rodžer Federer na travi. Međutim, mogao bi Novak i travu da prisvoji sebi.

Naime, Federer je osvojio osam titula na Vimbldonu, dok je Đoković uzeo sedam. Već ove sezone mogao bi da se izjednači sa Švajcarcem, a možda i sljedeće sezone da ga prestigne.

Kada su titule na travi u pitanju, Sampras je osvojio sedam titula na Vimbldonu u Open Eri, a interesantno je da je Vilijam Renšo u eri pre Open ere uzeo sedam titula.

Kakogod, Đoković će otići na Vimbldon ove godine i imaće šansu da se izjednači po broju titula sa Federerom. A, narednih godina i da ga pretekne, zašto da ne?

Da prestigne Margaret Kort

Kada je Novak sa osvajanjem Rolan Garosa prestigao sve muške igrače u istoriji, kada je stigao do 24 Gren slem titule, teniskom svijetu nije preostalo ništa drugo nego da krene da ga porede sa teniserkama.

Istorijski su rekordi u ženskom tenisu uvijek bili ubjedljiviji jer su se pojavljivale dominantne igračice, a nije bila tako jaka konkurencija.

Tako apsolutni rekord drži Margaret Kort sa 24 titule i ima jednu više od Novaka. Potencijalno srpski teniser već u ovoj sezoni može da je prestigne, pa da zatvori i taj dio priče jednom za sva vremena.

Da ukoči Alkarasa

Iako Rafael Nadal još nije završio karijeru, pa tako ne možemo sa sigurnošću da kažemo da će Novak završiti sa najvećim brojem Gren slemova u odnosu na najveće rivale, to je gotovo pa izvjesno.

Gledajući u budućnost, igrač koji u ovom momentu gledano može da ima veći broj Gren slemova u narednih 10 ili 15 godina. Već sada možemo da kažemo da Alkaras nikako neće imati konkurenciju kao što su imali Nole, Rafa i Rodžer, pa bi možda on mogao da bude taj ko će napasti rekord Novaka Đokovića.

Upravo zbog toga Novak bi eventualnim osvajanjem Gren slemova ukočio razvoj ovog mladog Španca, i potencijalno sebi dodatno obezbijedio istorijski tron.

Samo treba da prepiše recept iz Pariza i pobjedu u polufinalu. Ne samo da je Novak osvojio Rolan Garos, već je onemogućio Alkarasa da on osvoji veliki trofej. Duplo dobro.

Najviše titula


Trijumfom na Rolan Garosu u Parizu Novak je došao do 94. titule u karijeri čime se izjednačio na trećem mjestu vječite liste sa Ivanom Lendlom. Ispred njega su samo Džimi Konors (109) i Rodžer Federer (103).

Ova kategorija se generalno ne uzima kao najvažnija jer je bitnije koliko ste osvojili onih teških i najvažnihih turnira, od same brojke osvojenih turnira.

Ali, ako Novak bude bio raspoložen da u toku narednih sezona odigra i neke manje turnire, brojka 94 lagano može da ode preko 100.

Olimpijsko zlato

Možda je i jedina prava kategorija u kojoj je Đoković slabiji od najvećih takmaca su Olimpijske igre. Rafael Nadal ima zlato u singlu, Rodžer Federer isto zlato iz dubla sa Vavrinkom, a Novak bronzu.

Potencijalno bi 2024. godine u Parizu mogao da napadne zlatnu medalju. Ako i to osvoji, onda će dodatno pomeriti granice koje su i ovako nevjerovatno i nemoguće visoke.

I bez svega navedenog Novak je najbolji igrač u istoriji.

Ali, sve ovo navedeno biće mu samo dodatni razlog i motiv da igra koliko god mu tijelo i biologija budu dozvoljavali.


RTRS / Sputnjik