Igrači koji su ostvarili afirmaciju u FK “Proleter“ Dvorovi, a dolaze iz okolnih mjesta :: Semberija INFO ::

 

Igrači koji su ostvarili afirmaciju u FK “Proleter“ Dvorovi, a dolaze iz okolnih mjesta



VELINO SELO:

Velino Selo je uvijek imalo dobrih i kvalitetnih igrača, najpozantiji i najduže je bio u Dvorovima golman SINIŠA MARIČIĆ koji je ostavio značajan trag u istoriji kluba. Vrlo kratko je nastupao i  SAŠA ĐURIČIĆ, takođe golman, a  epizodnu ulogu je imao MITROVIĆ SAVO igrač sredine terena.

TRNjACI:

Trnjaci nisu imali izrazito kvalitetnih igrača koji bi mogli tražiti mjesto u Proleteru osim  OŠAPOVIĆ SLOBODANA OŠAPA koji je imao svoju ulogu i igračku karijeru u Dvorovima.

DRAGAN ĐORĐIĆ i njegov brat RAJKO ĐORĐIĆ su živili u Trnjacima, porijeklom su iz Krive Bare a u omladinske selekcije Proletera ih je uveo njihov otac ĐORĐIĆ SLOBODAN COJO kao trener omladinaca a kasnije oni su ostvarili uspiješne karijere, Dragan, poslije Dvorova  u FK “RADNIK“ Bijeljina, FK “Borac“ Banja Luka itd a Rajko u Proleteru gdje je i završio svoju karijeru fudbalera a sada ima svoju školu fudbala i obučava mlade igrače. Inače obojica su akademski obrazovani.

KRIVA BARA:

Kriva Bara kao naseljeno mjesto do sedamdesetih godina je bila u sastavu MZ Dvorovi i logično je bilo da fudbaleri nastupaju u Proleteru. Od starije generacije iz Krive Bare igrali su ILIJA SIMIĆ DžUKELA, ŽARKO ĐURIĆ, a od mlađih kasnije SIMO ĐURIĆ DžIGERA, ZORAN ĐURIĆ, vrsni centarfor koji je rano napustio fudbal, nezamjenjivi centarhalf, robusni MARKOVIĆ MILORAD MARKAN i najpoznatiji JOVICA LUKIĆ koji je poslije Dvorova napravio lijepu karijeru u Karađorđevu, potom Radniku u Bijeljini, Rudaru u Ugljeviku i reprezentaciji Republike Srpske. U posleratnom periodu je igrao GUDALO ALEKSANDAR I LUKIĆ DARKO DARE, majstor fudbala koji i sada nastupa a oba su ponikla u našoj školi fudbala.

TRIJEŠNICA:

I Triješnica je svoj fudbalski klub formirala tek sedamdesetih godina a do tada su njihovi igrači uglavnom igrali u Dvorovima. Najpoznatiji među njima je pokojni SLOBODAN SLOBO ŽIVANOVIĆ koji je ostavio značajan trag u fudbalu Dvorova, njegov brat ŽIVANOVIĆ VLADO i kratko RADENKO DESPOTOVIĆ potom BRANISLAV PANTIĆ BANE, a nešto manje CVJETINOVIĆ GORAN, JEZDIMIROVIĆ GORAN I SAVIĆ SLOBODAN. Cvjetinović Goran je kasnije zaslužan za organizaciju omladinskih škola u Dvorovima.
 
DIJELOVI:

Ubjedljivo najbolji i najpoznatiji igrač Proletera a iz Dijelova  je NEĐELjKO NEĐO PANIĆ, kasnije trener i u više navrata predsjedniik kluba a potom RATKO RALE PANIĆ, kasnije trener u ekipi. Prije rata manju epizodu je imao i SLAVKO SAVATIĆ kao i VELjKO ĐURIĆ i BOJAN BOBAN PANIĆ.U novoj državi najpoznatiji je bio VESELIN VECO LUKIĆ koji je postigao i neke značajne pogodke.

POPOVI:

Najpoznatiji Popovljani koji su igrali u Dvorovima i to u vremenu 3. Lige SFRJ su RANKO KULIĆ i MIKO DESPOTOVIĆ, nešto kasnije epizode su imali DUŠKO VULOVIĆ, MILE RISTIĆ ŠOLE, njegov brat MIROSLAV RISTIĆ ŠOPALj. Poslije zadnjeg rata igrali su  MILANOVIĆ SINIŠA LEKIN u generaciji koja se borila za plasman u prvu ligu, MILE RISTIĆ ŠOLETOV, SLOBODAN VASIĆ ĆIRO, MILOŠEVIĆ GAVRO, ERIĆ ANĐELKO kao i dobri golman MILAN TRNINIĆ koji je stasao u školi fudbala našeg kluba.

AMAJLIJE:

U prošloj državi u Dvorovima je branio izvrsni golman ĐOJA SARIĆ, sada živi u Austriji a nastupao je i robusni ANDRIJA BLAGOJEVIĆ. U skoro prošlom vremenu je igrao i JEVTIĆ MIHAJLO KINEZ.

PUČILE:

Prvi Pučiljan koji je igrao u Proleteru je DRAGAN JOVIĆ, zatim  uspiješnu karijeru je imao i pokojni SAVO SAVA PANTIĆ, pa DRAGAN MARINKOVIĆ a u ovoj novoj državi i LjUBIŠA JOVIĆ  jednu manju epizodu je imao PREDRAG STANOJLOVIĆ.

SUVO POLjE:

Dugogodišnju karijeru je ostvario samo DRAGIŠA IVANOVIĆ ŠIŠKO koji je izvjesno vrijeme bio i kapiten ekipe.

UGLjEVIK:

Iz Ugljevika su u Dvorovima nastupala tri igrača i to u predratnom periodu CVJETKO SOJIĆ a u posleratnoj jednu sezonu je igrao STEVANOVIĆ DAVOR ŠAJBER ia nekoliko  RADENKO BLAGOJEVIĆ.

DRAGALjEVAC, ČAĐAVICA, BREZOVO POLjE, GRADAC:

Iz ovih sela  duže vrijeme je igrao MILORAD MIŠO LjUBINKOVIĆ iz Dragaljevca Donjeg koji je kasnije živio u Bašaidu u Vojvodini i koji je ostvario jedno lijepo višegodišnje druženje veterana. U Bašaidu smo dočekivani kao najdraži gosti a i mi smo, Bogami, bili dobri domaćini. Kratku epizodu u Dvorovima je imao i centarhalf ĐOJO TODOROVIĆ KESER a još kraću JOVAN NOVAKOVIĆ iz Donje Čađavice. Iz Srednje Čađavicve nam je došao dobar golman RADENKO LUKIĆ koji je proveo dvije sezone kod nas a kasnije otišao na rad u Grac u Austriji odakle je povremeno dolazio. Treba napomenuti da je on i Dvorovljanski zet. Kontraverzni  PREDRAG  PANTIĆ NIK rodom iz Vareša a živio je u Brezovom Polju, priključio se klubu kada je bio na liječenju u Banji Dvorovi i ostavio fenomenalan utisak školovanog brzog napadača ali zbog poroka je morao napustiti klub, tačnije prodat je u Ugljevik za tada vrlo skupe tri fudbalske lopte. PETAR STEVIĆ zvani MIŠO LOLIN iz Gradca je nakon jedne prijateljske utakmice na kojoj je pokazao zavidno znanje došao u Dvorove ali ga je povreda spriječila da nastupa duže.

CRNjELOVO I OBARSKA:

Među prvim seoskim igračima u Dvorove je iz Crnjelova došao KRBANjEVIĆ MIHAILO-MIKO koji je u Dvorovima odigrao nekoliko sezona. Takođe, prvi „profesionalac“je bio iz Crnjelova i to izvjesni LAZAREVIĆ koga smo zvali LAKICA (ime mu je zaboravljeno). Inače on je igrao i u Beogradskom Partizanu. Najpoznatiji igrač, igrač koji je upisan u istoriju kluba kao strijelac pobjedonosnog pogodka na utakmici u Janji je profesor fizičkog vaspitanja STEVICA JEFTIĆ. Igrao je dugo u Dvorovima u 3. Ligi SFRJ a jedno vrijeme je obavljao i ulogu trenera seniora i mlađih kategorija. MILENKO KRSMANOVIĆ iz Crnjelova je doveden kao potencijal ali je bio vrlo kratko, a u posleratnom dijelu nastupao je i GORAN PETROVIĆ iz Crnjelova kao i DANIJEL RUŽIČIĆ DANAC I RADOSLAV NOVAKOVIĆ.

PERICA PERO NOVAKOVIĆ iz Velike Obarske, tada perspektivni golman, je stajao na golu Proletera nekoliko sezona a nekoliko sezona je igrao i BRANKO MIKIĆ kao i MIROSLAV ŠUBARIĆ. Ali najveći uspjeh je ostvario MIHAEL VASIĆ MICIN koji je igrao u generaciji koja se borila za ulazak u prvu ligu. Manju epizodnu ulogu je imao i mladi perspektivni NIKOLA BORENOVIĆ.

Neprikosnoveni golman više sezona u Dvorovima je bio LAZAR LAZO UROŠEVIĆ iz Male Obarske koji je kasnije otišao u Bačince-Šid. Nezaboravne su njegove bravure na golu Proletera.

BATKOVIĆ:

Prvi koji je igrao u Dvorovima iz Batkovića je CVJETIN BLAGOJEVIĆ CAUN, koji je jedno vrijeme i „živio„ u Dvorovima družeći se sa Bobanom Savićem i Draganom Vilotićem. Potom je zaigrao i PERO ĐORĐIĆ  a dobar igrač je bio OSTOJA DUDIĆ iz Karavlasa zbog koga smo nekoliko noći proveli u Zadružnom domu u Batkoviću na pregovorima sa pokojnim Ostojom Nikolićem Pacanom. Ali, najbolji igrač iz Batkovića je bio RADIĆ ZDRAVKO ŽABAC koji je u Dvorove došao iz bijeljinskog Radnika i koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji kluba. U posleratnom periodu nekoliko nastupa je zabilježio i PREDRAG BOBIĆ.

NASTAVIĆE SE...