DIKO JOVANOVIĆ: Preko fudbala čvrsto povezan sa Dvorovljanima :: Semberija INFO ::

 

DIKO JOVANOVIĆ: Preko fudbala čvrsto povezan sa Dvorovljanima


Diko Diksi Jovanović iz Bijeljine, član je slavne generacije FK ,,Proleter“ Dvorovi koja se, na uvjerljiv način, plasirala u tadašnju 3. ligu SFRJ, a kasnije zabilježila istorijske rezultate u takmičenju te lige.



Diko je ponikao u juniorima FK ,,Radnik“ Bijeljina, gdje je i igrao, a u Dvorove je došao u sezoni 1971/1972. kao vrsni half igrač, odnosno kako se tada zvalo, zadnji centarhalf. Tu je poziciju igrao i u njoj je, zbog specifične visine i znanja dominirao. Često je znao biti i u vrhu napada, kod prekida, kada je, neprikosnovenom igrom glavom, postizao pogodke, od kojih su mnogi bili značajni i vrjedni. Proveo je u Dvorovima nekoliko fudbalskih sezona i ostavio neizbrisiv trag u pisanju istorije ,,Proletera’’.



Kasnije, Diko nastupa i za FK ,,Podrinje’’ iz Janje, pa ponovo u ,,Radniku’’, a po završetku karijere se posvećuje trenerskom poslu, najviše u ,,Podrinju’’ iz Janje, potom u FK ,,Mladost“ iz Velike Obarske. Jedan dio trenerske karijere provodi i u inostranstvu, tačnije na Bahreinima, a i danas aktivno radi u omladinskim ekipama FK ,,Radnik“ iz Bijeljine.

Ostala je neizbrisiva povezanost Dike i Dvorovljana, tako da je i sada on drag gost u našem selu, a uvijek uzima učešća u tradicionalnom druženju veterana ,,Proletera’’, tvrdi Vladan Simeunović koji je podatke o Diki Jovanoviću preuzeo iz arhiva FK ,,Proleter’’ iz Dvorova.